SKAPTE REAKSJONER: NRKs dokumentarfilm «Ulvene kommer». Foto: NRK
SKAPTE REAKSJONER: NRKs dokumentarfilm «Ulvene kommer». Foto: NRKVis mer

«Forferdelig», «man glemmer at ulven er et kjøttetende rovdyr», «propaganda fra ende til annen»

Har fått 140 klager på NRKs dokumentar om ulv. Bondeleder kaller programmet Disney-aktig.

(Dagbladet): - Bør det være rom for slike programmer på NRK, eller skal NRK alltid være balanserte?

Slik innledet Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold dagens diskusjon om dokumentarprogrammet «Ulvene kommer», som ble sendt for noen uker siden og handler om ulven i Østmarka.

NRK har nå mottatt over 140 klager på at programmet var ensidig og romantiserende.

Klagerne kommer i hovedsak fra bygde-Norge. «Forferdelig», «man glemmer at ulven er et kjøttetende rovdyr med stor kraft», «programmet var en alvorlig redaksjonell feil», «propaganda fra ende til annen», siterte Kokkvold fra klagebunken.

Menneskeliggjøring Olaf Godli fra Norsk Bonde- og Småbrukalag var blant innlederne til diskusjonen i Kringkastingsrådet. Han kaller programmet «Disney-aktig».

- Jeg har ikke problemer med flotte bilder av norsk natur. Men kombinasjonen av disse bildene og musikkbruken skaper en stemning folk reagerer på når de får det i fleisen midt i beste sendetid, sa han.

- Og så har du menneskeliggjøringen av ulvene. Navnene de gis, omtalen av Frøya som «gravid», og innslaget der to unge ulver «venter på faren sin». Hva slags assosiasjoner skaper det? Jeg reagerte sterkt på det, sa Godli, og forsøkte å forklare hva slags forhold folk i andre deler av landet har til rovdyr som ulv.

På gråten - En av våre medlemmer er en 50 år gammel, traust bonde som ikke gråter lett. Men han kan ikke snakke om ulveangrepet han opplevde i 2013 uten å ta til tårene. Når disneylandbildet kolliderer med slike erfaringer kommer reaksjonene. Det er derfor de skriver klagebrev, fortalte han.

Naturredaksjonens leder Terje Dale forsvarer likevel programmet og mener det står seg godt. Han sier redaksjonen var forberedt på at det ville komme reaksjoner, men ikke i det omfanget som er kommet.

- Redaksjonen valgte å avgrense programmet til å handle om ulv i bynære strøk - nærmere bestemt Østmarka. Spørsmålet var om det er mulig å ha ulv i et område som tusenvis av mennesker oppsøker daglig. Ville motstanden bli stor, ville ulven skremme folk birt, og ville det bli konfrontasjoner, forklarte Dale.

Vanskelig å finne motstand - Derfor fulgte programskaperen mennesker som bruker Østmarka og fikk fram deres opplevelser. Vi møtte mange som møtte ulven med skrekkblandet fryd, men få som ga uttrykk for motstand, sier Dale.

- Det var i det hele tatt vanskelig å få ulvemotstandere til å stille opp i programmet. Programskaperen kommuniserte da også tydelig at det finnes mer motstand enn det programmet uttrykker, sa han.

- Noen mener programskaperen burde oppsøkt sauebønder som kunne fortelle om ulvets herjinger. Redaksjonen ser at det er en problemstilling, men disse konfliktene dekkes av NRKs nyhetsredaksjoner landet rundt, sier Dale.

Kunne jobbet mer med kritikk Han opplyser at NRKs naturredaksjon jobber med flere programmer der forholdet mellom rovdyr og husdyrhold er tema.

Seniorforsker og ulvekonflikt-ekspert Ketil Skogen ved Norsk institutt for naturforskning sier programmet i det store og det hele gir et korrekt inntrykk av Oslo-folks forhold til ulv i Østmarka, men sier seg enig i at naturredaksjonen kunne jobbet mer med å få fram kritiske røster i programmet.

Han kritiserer også programmet for å insinuere at den ene ulvetispa i Østmarka er skutt, og at programmets innslag fra Italia underslo at det også der er problemer med ulv.

Skogen understreker at det også i mange andre land er konflikter mellom rovdyr og husdyrhold.