Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt

Forfølgelsen av homofile i Egypt må stanses

Parlamentet i Egypt diskuterer et lovforslag som går enda lengre i å kriminalisere LHBT-personer.

EGYPT-ALARM: Egypt er nå det landet i verden som har flest mennesker fengslet på grunn av homoseksualitet, og etter at president Abdel Fattah al-Sisi kom til makten i 2013 har myndighetene intensivert sin forfølgelse av skeive. Det skriver FRI-leder Ingvild Endestad – her under en demonstrasjon tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
EGYPT-ALARM: Egypt er nå det landet i verden som har flest mennesker fengslet på grunn av homoseksualitet, og etter at president Abdel Fattah al-Sisi kom til makten i 2013 har myndighetene intensivert sin forfølgelse av skeive. Det skriver FRI-leder Ingvild Endestad – her under en demonstrasjon tidligere i år. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble 16 menn i Egypt dømt til tre års fengsel for å ha begått såkalt «regelmessig utukt». Noen av dem hadde bare veivet med et regnbueflagg. Nå behandler parlamentet et lovforslag som går enda lengre i å kriminalisere LHBT-personer.

Verdenssamfunnet kan ikke sitte stille og se på at grunnleggende rettighetsbrudd får fortsette uten konsekvenser for Abdel Fattah al-Sisis regime. Egypt er nå det landet i verden som har flest mennesker fengslet på grunn av homoseksualitet. Systematisk forfølgelse av LHBT-personer og deres støttespillere i Egypt er ikke nytt, men etter at den egyptiske presidenten kom til makten i 2013 har myndighetene intensivert sin forfølgelse av skeive.

Med dette forsøker Sisis regime å bevise at de er uavhengige av vesten, tar statsreligionen alvorlig og beskytter befolkningen mot «moralsk forfall». Forfølgelsen er målrettet og metodene utspekulerte. På datingsider for menn utgir politiet seg for å være homofile som leter etter kjærlighet eller sex. De fører lange samtaler med brukerne, gjerne i flere uker eller måneder, bygger tillit og utveksler bilder. Når de har oppnådd tillit, ber politiet om et møte der de arresterer den de har chattet med. Mer enn 230 personer er arrestert de siste fire årene, og hoveddelen av disse er fanget opp gjennom denne metoden.

Flere har blitt utsatt for tortur, og dommene faller etter mangelfulle og urettferdige rettsprosesser (ifølge The Egyptian Initiative for Personal Rights, EIPR). Vi er i kontakt med egyptiske skeive som er redde, fortvilte og frykter for framtida. Men det nye lovforslaget vil ikke bare ramme dem, det vil ramme alle som skriver positivt om homofile eller transpersoner i pressen eller på sosiale medier: Bare det å delta på et arrangement for skeive eller å eie et regnbueflagg vil kunne straffes med flere års fengsel.

Det er ingen tvil om at situasjonen for LHBT-personer i Egypt er alvorlig. Sisi og hans regime er opptatt av å vise sin styrke og uavhengighet, og derfor har åpenlys kritikk fra vestlige land liten verdi. Kritikken kan i verste fall bygge opp under myndighetenes fortelling om at homoseksualitet er et vestlig fenomen. Men disse utfordringene må ikke lede oss til å forbigå menneskerettsbruddene i stillhet. Ikke bare må Norge adressere menneskerettigheter i lukkede samtaler med egyptiske myndigheter, vi må umiddelbart få en slutt på all eksport av våpen og militært utstyr til Egypt.

USA, Frankrike og Tyskland er blant de største eksportørene av våpen og militært utstyr til Egypt, som i følge egyptiske menneskerettighetsaktivister brukes til å overvåke og trakassere skeive. Selv om Norge ikke eksporterer våpen til Egypt kan vi ikke si oss fornøyde. Norske myndigheter må garantere for at heller ikke annet materiell fra Norge, som overvåkningsutstyr, blir solgt til et regime som bruker det til å forfølge egen befolkning.

I tillegg må vi være helt tydelige overfor de landene som selger våpen og militært materiell til Sisi-regimet. Her må Ine Marie Eriksen si ifra til sine franske, amerikanske og tyske kolleger. All den tid Nato med USA i spissen anser Egypt som en viktig samarbeidspartner for å sikre stabilitet i regionen, er det viktig at vi presser på for å at de ansvarlige landene skal opphøre våpeneksporten og igangsette politiske og økonomiske sanksjoner. Norges utenriksminister må gjøre sitt ytterste for at Norge, sammen med andre land som holder menneskerettsfanen høyt, markerer at dette er totalt uakseptabelt og utreder alle muligheter og diplomatiske pressmidler vi har overfor Egypt. Dette er et ansvar vi har overfor alle dem som nå lever i usikkerhet for straffeforfølgelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!