Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfølges av «Withnail and I»-sitater

Kultfilmen i ny utgave 20 år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svarte britiske komedien «Withnail and I» handler om to unge, mislykkede skuespillere i Camden Town mens bydelen ennå var sliten. 20 år etter premieren kommer filmen i ny versjon med forbedret lyd og ny teksting.

- Hvorfor har filmen tålt tidens tann?, spør The London Paper de to hovedrolleinnehaverne.

- Manuset, det er alt - et briljant manus, mener Richard E. Grant.

- De burde bruke det som modell for manusforfattere, tillegger Paul McGann.

Forfølges

Skuespillerne har gjennom disse 20 åra fått slengt mange av sitatene etter seg.

- Jeg har kommet til å elske alle sammen. Utenfor huset mitt i Bristol har noen skrevet «perfume ponce» med en pil mot ytterdøra mi.

McGann har til og med blitt prikket på skulderen og spurt om han er the «perfume ponce» av Irlands statsminister, Bertie Ahern.

KULTHELTER: Paul McGann og Richard E. Grant tar seg en tur på landet i «Withnail & I» fra 1986. Foto: NORSK FILMINSTITUTT
KULTHELTER: Paul McGann og Richard E. Grant tar seg en tur på landet i «Withnail & I» fra 1986. Foto: NORSK FILMINSTITUTT Vis mer

- Jeg får høre «Scrubbers!» mye, sier Grant.

- Og jeg har mistet tellinga på hvor mange ganger jeg har gått inn i en bar og bartenderen har sagt: «Two pints of cider, ice in the cider...»

Verdensberømte sitater

«Withnail & I» begynte som en fiasko, og ble farget av regissøren Bruce Robinsons alkoholproblem, skriver Dagsavisen. Robinson ville da innspillingen var ferdig i 1986 ikke ha noe med filmen å gjøre, og den fikk først premiere i 1988.

Filmen handler mye om dop, og har blant annet gitt evig nytt innhold til «Camberwell carrot».

- Folk trodde vi var dritings mens vi holdt på. Det ryktet fikk stor sirkulasjon, sier McGann.

Det har også mange av filmens kreative sitater. Filmen sies sågar å være verdens mest siterte film. Uansett, her er sitatene.

<B>FRA FIASKO TIL SUKSESS: «Withnail & I» fikk en hard start. Filmen kommer nå i ny utgave. Og for ordens skyld: Den er i farger.