Anmeldelse: Naoise Dolan, «I godt selskap»

Forførende stjerneskudd

Naoise Dolan er irenes nye litterære stjerneskudd. Hun er forførende smart og vittig.

RELASJONSROMAN: Naoise Dolan tar pulsen på samtida med en fresh og morsom roman om ung søken, kjærlighet og seksualitet. Foto: Maria Bianchi / Aschehoug
RELASJONSROMAN: Naoise Dolan tar pulsen på samtida med en fresh og morsom roman om ung søken, kjærlighet og seksualitet. Foto: Maria Bianchi / Aschehoug Vis mer
Publisert

Det irske stjerneskuddet Naoise Dolan fikk en drømmedebut. Budkrig ble etterfulgt av ovasjoner, prisnominasjon og internasjonal suksess.

Nå kommer «I godt selskap» på norsk og romanen er godt selskap: Dolan skriver skarpt og vittig om storbyensomhet, nærhetsfrykt, og begjær – etter både han og henne.

Unormale folk

Dolan er blitt sammenliknet med landskvinne Sally Rooney, forfatteren bak suksessen «Normal People». Begge skildrer ung sårbarhet, ensomhet og seksualitet. Rooney på hakket mer følsomt vis.

I «I godt selskap» møter vi tjueto år gamle Ava som har rømt hjemlandet Irland for å være engelsklærer på en språkskole for barn i Hongkong.

Ava er en flink lærer, men knapt helt gjengs. Hun lærer barna grammatikk, og sper gjerne på med informasjon av typen «havene kommer antakelig til å stige og drukne oss i løpet av vår levetid». Blant lærerne oppfattes hun som unormal. Hun gjør «uutgrunnelige greier uten å prøve» og har nyttårsforsetter som: «Jeg skal være meg, men verre.»

Sex og trekantliv

Det er en kostelig blanding av sarkasmer og skrudd analyse Dolan byr oss gjennom jegfortelleren Ava. Avas veier er uransakelige. På impuls flytter hun inn hos Julian - en streit Eton-fyr med lekker leilighet. De utnytter hverandre i ro og mak, tenker Ava. Har sex uten å være nære. Da Julian drar utenlands, entrer Edith scenen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer