Forførerens kvinner

«Nasjonen er min brud,» sa Hitler, som skal ha levd i seksuell avholdenhet til sitt 37. leveår. Likevel var det mange kvinner rundt Føreren. «Jeg giftet meg med Dr. Goebbels for å være nær Føreren,» sa Magda Goebbels.

BERLIN (Dagbladet): «Jeg elsker også min ektemann, men min kjærlighet til Hitler er sterkere. For ham var jeg beredt til å ofre mitt liv. Jeg giftet meg med Dr. Goebbels for å være nær Føreren.»

«Eva Braun er en dum, liten blondine.» Sitatene skriver seg fra Magda Goebbels, gift med Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

Magda Goebbels og Eva Braun var de to viktigste kvinnene i Hitlers nærhet. Magda Goebbels som uoffisiell førstedame og overmor i det tredje rike, Eva Braun som Førerens anonyme elskerinne fra 1932, og som han giftet seg med to dager før de tok sine liv sammen i førerbunkeren 30. april 1945.

De delte et skjebnefellesskap i undergangen og den perverterte kjærligheten til massemorderen, men var motpoler: Magda Goebbels var en fanatisk nazist som kjente til massemyrderiene. Eva Braun fant seg i sin skjebne som madrass for en mann som også var en farserstatning for henne. Det hun visste, fortrengte hun.

ET TITALL MILLIONER tyskere har de siste ukene sittet klistret til fjernsynsskjermen for å følge historikeren Guido Knopps beretninger om de viktigste kvinnene i det tredje rike. TV-serien avsluttes med et program om Marlene Dietrich, som ble Hitlers farlige fiende i Hollywood. Sammen med serien foreligger også en bok med samme tittel: «Hitlers Frauen und Marlene». De siste månedene har det kommet en strøm av bøker om samme tema - om fanatiske nazikvinner, medløpere og motstandere.

Eva Braun, Magda Goebbels, komponisten Richard Wagners svigerdatter Winifred Wagner, filmregissøren Leni Riefenstahl, den svenske sangerinnen Zarah Leander og Marlene Dietrich har hovedrollene hos Knopp. Pluss kvinnen som alltid spøkte i Hitlers tanker, Geli Raubal - datter til hans egen halvsøster. Hun var trolig den eneste han følte en slags kjærlighet til. «Nasjonen er min brud», gjentok Hitler, som skal ha levd i seksuell avholdenhet til sitt 37. leveår.

LÆRERDATTEREN EVA BRAUN var 17 år gammel da hun i 1929 første gang møtte den 23 år eldre Hitler i München. Hun var lærling hos Heinrich Hoffmann, Hitlers personlige fotograf. Hennes verden var ukebladromanene. Hun ante ikke hvem Hoffmann ville hun skulle hilse på, der hun sto på en stige.

- Sjefen kom inn med en herre i en viss alder, med en komisk bart, lys engelsk frakk og en filthatt i handa. Jeg så på ham uten å snu meg rundt og merket at mannen kikket på beina mine. Jeg hadde samme dag lagt opp skjørtet mitt og følte meg ikke helt vel tilpass, siden jeg ikke var sikker på om sømmen satt riktig. Jeg klatret ned, og Hoffmann presenterte meg for «Herr Wolf», fortalte Eva til sin søster Gretl. «Wolf» var Hitlers dekknavn.

I 1932 ble hun hans elskerinne. I 13 påfølgende år ble hun holdt skjult for offentligheten på Berghof i Obersalzberg. Når Hitler holdt selskaper i alpeidyllen, ble Eva forvist til sitt værelse. I fortvilelse over behandlingen forsøkte hun to ganger å begå selvmord, i 1932 og 1935.

FOR HITLER VAR Eva neppe annet enn en erstatning for Geli Raubal, som 17 år gammel hadde flyttet inn hos onkelen i München. Ifølge Guido Knopp behandlet Hitler henne både som en faderlig tyrann og forelsket skolegutt. Etter hennes selvmord i 1931 stengte Hitler av Gelis værelse og bedrev den rene dødskulten. Knopp mener at hennes død fjernet de siste sperrer i Hitlers vanviddsverden.

Det mislykte attentatet i 1944 var trolig årsaken til at Hitler slapp Eva Braun nærmere inn på seg. Hun installerte seg i Rikskanselliet.

«Stakkars Adolf, alle har forlatt deg,» sa hun da slutten var uunngåelig. Hun snakket om døden under vielsen. Hun nølte ikke et øyeblikk. I det minste i døden ville hun spille den rollen ved Hitlers side som hun var nektet så lenge hun levde.

Mens historikerne beskriver Eva Braun som betydningsløs, var Magda Goebbels en maktperson. Hun var datter av tjenestejenta Auguste Berend. Adoptivfaren var jøde. Etter det havarerte ekteskapet med den styrtrike industrieieren Günther Quandt, ble den vakre og livsglade kvinnen vunnet for sionismen av Victor Arlosoroff. Hun bar en davidsstjerne om halsen og diskuterte jødenes framtid i Palestina. Der ble Arlosoroff en av lederne, inntil han ble myrdet av ukjente på stranda i Tel Aviv i 1933.

TRØTT AV DET tomme selskapslivet i Berlin vendte Magda seg til nasjonalsosialismen. Hun fikk jobb hos Joseph Goebbels, partisjef i Berlin, som hun giftet seg med i 1931. De fikk seks barn. Hun ble nasjonalsosialismens kvinneideal. Hun var soldatmoren på hjemmefronten. I nazistenes filmaviser hadde hun et trøstende ord og en utstrakt hånd til alle som led.

Idyllen var falsk. Gang på gang grep Hitler inn mot Goebbels, som gikk under tilnavnet «Bukken fra Babelsberg». For å få en filmrolle i Ufa-studioene utenfor Berlin, måtte unge skuespillerinner gjerne innom propagandaministerens seng.

Magda Goebbels fant seg i det meste for å være i Hitlers nærhet. Hun var besatt av troen på nazismen. Bak frasene om at hun så morsrollen som sin store oppgave, hadde hun politiske ambisjoner.

- VI HAR SVIKTET, sa hun i nederlaget. For feig til å ta konsekvensene og med en slags buddhistisk tro på gjenfødelse, kledde hun sine seks småbarn i hvitt og forgiftet dem. Så tok hun og ektemannen sine liv.

- Jeg var aldri i seng med Hitler, forsikret Winifred Wagner da hun ble avhørt. Bestyreren av festspillene i Bayreuth førte Hitler inn i de fornemme salongene i München. Det gikk stadig rykter om forestående ekteskap mellom de to.

- Jeg jobbet med ham bare i sju måneder. Jeg interesserte meg aldri for politikk, bare for arbeidet mitt, hevder Leni Riefenstahl (98).

Regissøren bak «Viljens triumf» om nazistenes partikongress i Nürnberg i 1934 og filmen om Berlin-OL er den eneste av kvinnene rundt Hitler som fortsatt lever. Hun framstiller seg den dag i dag som den misforståtte uskyldighet. Knopp beskriver henne som noe helt annet, som nazismens geniale propagandist.

- Goebbels var en høyst intelligent mann med humor. Dette sa Zarah Leander i 1974, 31 år etter at hun hadde forlatt Tyskland. Hun hadde startet med å synge antinazistiske tekster hjemme i Sverige. I Nazi-Tyskland ble Greta Garbo-erstatningen med den erotiske stemmen og utstrålingen superstar. Hennes sanger og filmer ble gigantsuksesser. Hun var utpekt som landflyktige Marlene Dietrichs arvtaker.

- Mor drømte om å bli udødelig. Hun dro til Tyskland for å selge sin kunst, hevder sønnen Göran Forsell i den tyske fjernsynsserien. Expressens tidligere redaktør Carl-Adam Nycop sier:

- Zarah Leander var ingen nazist, men en opportunist. Illusjonen var hennes verden.

Illusjonene forførte mange kvinner i Hitler-Tyskland, ifølge Guido Knopp. De jublet ikke mindre enn mennene. De brølte «Heil Hitler» like høyt. De skrev kjærlighetsbrev med tilbud som ikke var til å misforstå. De var så godt som fraværende i NSDAP-ledelsen, men utgjorde flertallet av velgerne som banet veien for Hitlers vei til makta.