Førført av Dina

«Jeg er Dina» er en film for følelsene. - Legg hjernen i fryseren før du ser filmen, sier regissør Ole Bornedal.

Les også Dina og hennes menn

Da refererer han ikke til sin tidligere suksess- og skrekkfilm «Nattevakten», som foregikk i fryserommet på et dansk sykehus.

Ole Bjornedal synes facinert av det mørke, og filmen «Jeg er Dina» er ingen kosefilm, men heller et drama for sansene. Kinosjef i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen, kaller den «Kvinnenes svar på Ringenes Herre».

En film for følelsene

- Det er en film drevet av instinkt og sanselighet, det er ekte upolerte følelser som publikum skal kjenne på kroppen. Glem hjernen, og hent den ut av fryseren etter filmen. Du kan tenke etterpå. Det er mitt håp, forteller regissøren.

Regissører er som regel i den eksklusive situasjon å kunne forme karakterene som de vil. Men med Dina ble det anderledes for Bornedal.

- Dina manipulerte meg og ikke omvendt. Dina er så konsekvent, det var ikke noe annet å gjøre enn å følge etter.

Dina og døden

Filmen som er basert på Herbjørg Wassmos bok forteller historien om Dina som blir skyld i morens død, og som siden dras mellom dødsdrift og livslyst.

- Det er en film om døden, men også om kjærligheten og jakten på glede. Men døden er tilstede hele tiden. Vi er alle her bare på låns, og mens vi er her må vi være tro mot vårt begjær.

Bornedal leste selv «Dinas Bok» for flere år tilbake og ble facinert av en bok han kaller rystende, uhyggelig og mettet. Noen år senere ble han ringt opp og spurt om å lage en film av romanen.

- Først syntes jeg Dina var veldig vanskelig. Hovedperson må alltid ha trekk man kan like og forstå, men det er vanskelig å like Dina. Men jeg sa likevel ja. Da jeg og Jonas Cornell satte oss ned for å skrive manus, prøvde vi å finne sympatiske trekk i Dina. Det endte med at vi ble forført av henne.

Skandinavias dyreste film

Om litt over en uke er det norgespremiere på storproduksjonen «I am Dina», med regissør Bornedal, skuespillere, forfatter og selveste kongen på plass i salen. Filmen er ikke bare skandinavias dyreste film hittils, men det er også første gang kongeparet kommer på kinopremiere i senere tid.

- Vi hadde tidlig høye ambisjoner og skjønte at filmen kom til å bli dyr. Derfor ble filmen et internasjonalt samarbeid. I Skandinavia er det en magisk grense på 50 millioner, vi kunne laget den på norsk, men da ville det blitt en annen film, sier Bornedal.

All tale i filmen foregår på engelsk, og er sjekket av en engelsk «dialogue-couch». Bornedal mener likevel ikke at filmen er laget på engelsk eller Hollywoodsk måte.

- Det er et spennende eksperiment. Hvorfor skal Hollywood og England ha monopol på å lage store og kostbare filmer. Filmen slik den er nå kunne ikke vært laget i Hollywood. Da ville Dina giftet seg med Leo og fått tre barn, med solskinn og greier i bakgrunnen. Men det ville ikke vært Dina.

Filmen har premiere på norske kinoer fredag 8. mars. Les mer om filmen på www.iamdina.com

FORFØRERINNEN OG REGISSØREN:</B> Maria Bonnevie spiller den viljesterke og erotiske Dina. Her får hun instruksjoner av regissør Ole Bornedal.
FILMSKAPER:</B> Den danske regissøren Ole Bornedal har regissert filmen «I am Dina», som kommer på norske kinoer 8.mars.