Forfriskende feelgood

Glitrende skuespill og humor gjør dette til en god opplevelse.

FILM: Will Ferrell er Harold Crick, en pedant revisor. Han teller skrittene til jobben, han teller antall puss i tannpussen, han simpelthen er avhengig av tall og nøyaktighet, og han er fornøyd med det. Plutselig en dag hører han en stemme i hodet. En damestemme som forteller Crick hva han tenker og hva som vil skje i neste øyeblikk. Er han blitt gal? Nei da, det viser seg at han er hovedpersonen i den anerkjente britiske forfatteren Kay Eiffels (Emma Thompson) nye roman. Og hun, vel, hun tar alltid livet av hovedkarakterene i bøkene sine.

Glitrer nevrotisk

Ut fra synopsisen hører kanskje «Stranger than Fiction» ut som en litt teit, eventuelt en komplisert, affære. Filmen er verken eller, men god, det er den. Emma Thompson glitrer i rollen som nevrotisk, kjederøykende og intellektuell forfatter. Dustin Hoffman markerer tyngde som litteraturprofessor. Og det undervurderte stjerneskuddet Maggie Gyllenahaall, leverer akkurat nok sødme, som tøff og kjærlighetssugen baker, til at «Stranger than Fiction» både er rørende og troverdig. Det er heller ikke tvil om at Ferrell, mannen vi er vant til å se i helsprø Frat Pack-filmer som «Zoolander» og «Anchorman», gjør sin mest lavmælte, men også sin sterkeste og mest sjarmerende rolletolkning til nå.

Britisk sarkasme

Hvis du søker en film som bare får deg til å føle deg vel, så skal du se denne filmen. Det surrealistiske føles aldri overdrevet eller tåpelig. Crick oppleves aldri som en overdimensjonert tallnerd, men i stedet er han den grå fyren på jobben du aldri snakker med.

Jo da, ting blir enkelte steder litt for kløktig, og framstår som mer konstruert enn naturlig, men i det store og hele fungerer det originale manuset veldig godt.

«Stranger than Fiction» er en film for dem som liker bøker, forfattere, britisk sarkasme og gode replikker. Skuespillerlaget driver historien framover og regissøren velger kreative løsninger både når det gjelder kameraføring og fortellerteknikk.

Forfriskende feelgood