Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfriskende i havgapet

De er både særegne og alminnelige, menneskene i Øyvind Sandbergs lune dokumentar om flere slags kystliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva nå karakteristikker som «særegen» og «alminnelig» egentlig innebærer, kan selvsagt være et definisjonsspørsmål, men Sandberg lar oss i alle fall møte mennesker som bevisst har valgt sine personlige livsformer og finner mening i annet enn det flertallet i dag anser nødvendig for å overkomme hverdagen. De er oppløftende bekjentskaper.

Treffende

«Å seile sin egen sjø» er en opplagt og treffende tittel på prosjektet, en varm og munter skildring av individualister i havgapet vest og nord, fint musikklagt av Lars Martin Myhre, med bilder som viser det strabasiøse og det befriende ved de respektives livssituasjoner. Og med så naturskjønne miljøer, kan det jo knapt se stygt ut.

Her er 28 år gamle Regine med egen sjark og kjæresten som mannskap, fartende fra lofotfisket til finnmarkskysten for å dra inn nok til å leve av. Øystein Ludvigsen bor alene på Hysvær i Nordland, om vi ser bort fra 150 villsauer og ærfuglen. Hans originale mål er å bygge en kafé av drivgods, der villsauen skal få sin smakfulle endelikt. På Vestlandet møter vi båtbyggeren Nils Olav Solbakken og hans lettlivede hund Sara i daglig omgang med snekring og fiske, mens 82 år gamle Magnus Røttingen dyrker østers noen mil sør for Bergen.

Nær hygge

Sandberg formidler dem alle nært og respektfullt og lar dem stå fram på egne premisser i naturlige omgivelser. Samtlige kommer best til sin rett, når de selv snakker og ikke blir kommentert. Å seile med disse er en hyggelig tur. Sammenlikningen med fjorårets «Heftig & begeistret» bør ikke trekkes for langt. Sandbergs form er mindre leken enn Knut Erik Jensens.

Der mannskoret fra Berlevåg får et eksotisk preg i Jensens framføring av dem, går Sandberg mer stillferdig og kanskje tradisjonelt til verks - i tråd med dem han presenterer: personlige ivaretakere og utformere av ymse kysttradisjoner.

<B>DAGENS STJERNER:</B> Filmkomponist Lars Martin Myhre, sauebonde Øystein Ludvigsen og kjæresten Snefrid Jakobsen, regissør Øyvind Sandberg, båtbygger og makrellfisker Nils Olav Solbakken og sjarkfisker Regine Bugge med ektemann og mannskap Arne Bøkenes og deres nyfødte presenterte filmen «Å seile sin egen sjø» i Tromsø.
Hele Norges coronakart