Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forfriskende om Sør-Amerika

Kunnskapsrik, småvittig reiseskildring fra et krisepreget Sør-Amerika.

BOK: Kulturjournalist Jan Zahl har reist Sør-Amerika på kryss og tvers i noen måneder, i tida rett etter 11. september 2001. Resultatet er blitt en personlig innsikt i turistindustriens falskhet, som neppe er ny for noen, i tillegg til en langt mer interessant stemningsrapport om internasjonal krisestemning og smittsom økonomisk depresjon.

Et av reiselitteraturens evige poenger er møtet med merkelige eksistenser på uventede steder. Zahl treffer på en kineser ansatt ved et sveitsisk hotell i Lima, Peru - og mannen viser seg å være jødisk. Ja vel, verden er i sannhet et merkelig, lite sted. Mer er det ikke å si om den saken.

Likeledes er Zahls møte med fattigdom, tigging og redigert turisme så personlige og samtidig allmenne at det er vanskelig å bli revet med. Riktignok er han både reflektert og nysgjerrig, men enkelte turistopplevelser er som kjent plagsomt universelle.

Ikke fordi vi alle har vært på tur i Patagonia eller La Paz, slik som Zahl, men fordi nesten nøyaktig det samme kan oppleves i andre byer, på andre kontinenter. Zahl vet også dette, men det forandrer ikke saken. Selv gode observasjoner av trivielle fakta er og blir trivielle, om man da ikke skulle slumpe til å være bortimot genial.

Zahl fører en meget proper penn, og boka er jevnt underholdende og i beste forstand lettlest. Men mest interessant er forfatteren når han viser at han kan noe. Når han trekker historiske linjer med sikker hånd og setter journalistiske spørsmålstegn ved oppleste, vestlige sannheter. For eksempel ved å nevne at Salvador Allende var en udugelig politiker, at Pinochet faktisk hadde bred støtte i den chilenske befolkningen, at argentinerne i stor grad har seg selv å takke for krisen i 2002, siden de «(...) stadig velger seg (...) korrupte politikere til ledere», eller at Che Guevaras geriljaaksjoner bidro sterkt til den søramerikanske voldsspiralen. Vi er ikke vant til å se det sånn her hjemme, ut fra politisk vanetenkning eller generell sløvhet.

Jan Zahl er forfriskende klar og tydelig på sitt beste. Ikke som turist, men som reisende journalist.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media