FORSVARER ATEIST: Vebjørn Selbekk forsvarer Aksel Braanen Sterris rett til å mene at «religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen», sjøl om han er uenig med Dagbladets kommentator. Foto: Tor G. Stenersen / NTB Scanpix
FORSVARER ATEIST: Vebjørn Selbekk forsvarer Aksel Braanen Sterris rett til å mene at «religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen», sjøl om han er uenig med Dagbladets kommentator. Foto: Tor G. Stenersen / NTB ScanpixVis mer

Forfulgte ateister

Å kreve at statens maktmidler skal brukes for å straffe angrep på troen er svært lite sympatisk.

Meninger

Dagbladets Aksel Braanen Sterri har blitt anmeldt av en KrF-politiker. Han kan ta det med ro, men i mange land i verden er det farlig - ja, til og med livsfarlig - å gi uttrykk for ateistiske synspunkter.

Å kreve at statens maktmidler skal brukes for å straffe angrep på troen er svært lite sympatisk. Men det er akkurat det KrF-politiker og blogger Hallgeir Reiten gjør når han nå politianmelder Dagbladets lederskribent.

Det er Vårt Land og flere aviser i Reitens hjemfylke Møre og Romsdal som forteller om anmeldelsen som ble innlevert 1. påskedag.

Aksel Braanen Sterri skrev rett før påske en artikkel i egen avis med tittelen «Religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen». Hallgeir Reiten mener at innlegget er diskriminerende mot troende mennesker og indirekte tar til orde for maktbruk mot religiøse.

Jeg ser det på ingen måte slik. Kommentaren er en klassisk ateistisk meningsytring. Vi får høre at religion er undertrykkende, uvitenskapelig, konfliktskapende og så videre. Aksel Braanen Sterri tar til orde for at religion bør få mindre plass i samfunnet og i enkeltmenneskers liv. Før han på nesten nyfrelst vis avslutter artikkelen med en lovprisning til den menneskelige fornuft som vi har fått «som følge av naturlig og kulturell evolusjon».

Alt dette er velkjente synspunkter som jeg som kristen selvfølgelig er dypt uenig i. Og jeg har gjentatte ganger argumentert og polemisert mot dem, ikke minst i den avisen jeg er sjefredaktør i. Men det ville ikke falle meg inn å bruke annet enn ord for å imøtegå denne typen tankegods.

Anmeldelsen mot Aksel Braanen Sterri vil selvfølgelig bli henlagt. Det eneste Hallgeir Reiten oppnår er å avsløre sin egen mangelfulle og selektive forståelse av ytrings- og religionsfriheten. For disse menneskerettene innebærer også retten til å ikke ha noen religion. Og til å argumentere for det synet.

Dagbladets lederskribent kan altså fortsette å sove godt om natten uten å vente noe snarlig besøk av ordensmakten. Men det er det langt fra alle ateistiske meningsytrere som kan. Og det er det som er det virkelig alvorlige i denne saken.

Vi skal faktisk ikke reise så veldig langt utenfor Norges grenser før folk risikerer å havne i fengsel for å hevde den typen meninger. I Russland har behandlingen av den 38 år gamle legeassistenten Viktor Krasnov skapt internasjonal oppmerksomhet. Han risikerer nå ett års fengsel for ateistiske ytringer han kom med i en nettdebatt. Krasnov skrev at for ham var Bibelen ingen ting annet enn «en samling jødiske eventyr». Han la til at «Det finnes ingen Gud». Nå er han tiltalt etter en ny russisk lov som gjør det straffbart «å fornærme borgernes religiøse overbevisninger og følelser». Loven ble hastevedtatt i 2013 etter gruppen Pussy Riots opptreden i en russisk kirke.

I andre land er det enda farligere å være ateist, i hvert fall hvis du gir offentlig uttrykk for det. I løpet av seks måneder i fjor ble fire bloggere i Bangladesh drept fordi de argumenterte for ateisme og evolusjon, hakket til døde med machetekniver og kjøttøks på grunn av at de hevdet samme typen synspunkter som Aksel Braanen Sterri.

Så kjære Hallgeir Reiten, la oss slippe å høre ropet om politimakt mot antireligiøse ytringer. De tilhører en annen tid. Og et annet sted.