Forglemmegei!

Finurlig film om flukten fra hukommelsen.

FILM: Designerhukommelse er et kjent fenomen i diktaturstater som retusjerer sin historie; visker vekk upassende begivenheter og plagsomme personer fra det kollektive minnet. I Michel Gondrys «Evig solskinn i et plettfritt sinn» kan man pynte på hukommelsen også på individplan.

Ikke overraskende er det Charlie Kaufman som har skrevet manuset. Han er signaturen bak «Being John Malkovich» og «Adaptation», som begge er labyrintiske historier der logikken i handlingen strekkes mot bristepunktet. I Gondrys film (det var Spike Jonze som filmet de to andre) er tidsaspektet dessuten vrengt, men kronologien spiller en mindre vesentlig rolle her.

Det handler om den litt forknytte Joel (Jim Carrey) som blir kjæreste med den utagerende Clementine (Kate Winslet). Hun skifter hårfarge etter humøret, og helst menn også.

En dag oppdager Joel at Clementine har oppsøkt en spesiell klinikk og fått renset ham ut av hukommelsen. Han oppsøker samme lege for å fjerne alle minnene om Clementine fra sitt hode på tilsvarende vis.

Underveis i prosessen, tilkoplet uhyrlige datamaskiner og med et par unge Frankenstein-aspiranter som reprogrammerer ham, ombestemmer Joel seg.

Kaufman og Gondrys dykk ned i bevissthetslagene er fascinerende fabulering, og faktisk også filmatisk vellykket. Men resultatet fokuserer mer på teknikk enn på følelser. Kjærlighetshistorien forsvinner med badevannet.