Anmeldelse: «Claire Darlings siste påfunn»

Forglemmelig om glemsel

Catherine Deneuve i drama om å eldes.

FORVIRRING: Catherine Deneuve spiller en eldre kvinne som mister grepet og selger alt hun eier på loppemarked. Video: Memento Films Vis mer

«Claire Darlings siste påfunn»

3 1 6

Drama

Regi:

Julie Bertuccelli

Skuespillere:

Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni

Premieredato:

14. juni 2019

Aldersgrense:

Anbefalt 9 år

Orginaltittel:

«La Dernière Folie de Claire Darling»

«Forbløffende ufokusert.»
Se alle anmeldelser

FILM: Filmer om eldre mennesker som mister hukommelsen og forsvinner inn i en tilstand av demens er egnet til å gjøre dypt inntrykk på et publikum som alle «kjenner noen» osv. Michael Hanekes «Amour» (2012), Sarah Polleys «Away From Her» (2006) og Richard Eyres «Iris» (2001) er filmer man sent glemmer.

Like uforglemmelig er ikke Julie Bertuccellis «Claire Darlings siste påfunn», til tross for fransk films store diva Catherine Deneuve i tittelrollen. Basert på en roman av Lynda Rutledge er filmen en blanding av salgbar fransk landsbyidyll og vakre antikviteter som kulisser rundt en tragisk kvinneskjebne man aldri riktig får taket på.

Vakre kulisser

Claire Darling fnyser når noen antyder at hun er 80; hun ser jo mer ut som en smukt eldet Catherine Deneuve (76). Men hodet og minnene er ikke alltid på bølgelengde, og nå har hun fått for seg at dette er hennes siste dag på jorda. Fordi hun skal dø innen kvelden er omme, hyrer hun en guttegjeng til å bære alle sine møbler, malerier, vaser, klokker og ting og tang ut på gårdsplassen foran sitt store gods – og inviterer lokalbefolkningen til garasjesalg/loppemarked. De strømmer til. Hvem ville ikke det, når krystallglassene går for 50 øre og antikke skatoller praktisk talt gis bort?

Ufokusert

Claire får ustoppelig flashbacks til sin fortid, som åpenbart har vært preget av en stor tragedie som har oppløst familien. Hun «ser» seg selv som barn, sønnen som døde i en ulykke, mannens død. Datteren Marie (spilt av Chiara Mastroianni, Deneuves datter også i virkeligheten) er derimot i live, men har ikke hatt kontakt med sin lite kjærlige mor på mange år. Nå er hun tilkalt av naboer og gamle venner som er bekymret for Claires plutselige loppemarked.

Filmen er velspilt, men forbløffende ufokusert med tilsynelatende viktige detaljer som aldri følges opp eller gis noen forklaring. Claires siste sprell er på alle måter lite tilfredsstillende.

.