Forgylt film

Uma Thurman som fattig lykkejeger får du på kino fredag.

James Ivory og Ismail Merchant er hatet av noen, men høyt elsket av fans av britisk kostymedrama. For er det noe disse to parhestene virkelig kan, så er det fortrengte britiske følelser i krinoline.

Disse to står bak et av de mest produktive samarbeidene i filmhistorien og for mange er merkenavnet Merchant og Ivory likestilt med intelligent underholdning og kvalitet.

Nå er Merchant og Ivory klar med ny film på norske kinoer. «Forgylte Løfter» («The Golden Bowl») er en adaptasjon av en roman av Henry James. Charlotte (Uma Thurman) er en fattig lykkejeger, mens Prince Amerigo (Jeremy Northam) er mannen hun elsker. Han er også fattig og gifter seg med rikmannsdatteren Maggie (Kate Beckinsale). Mens Charlotte på sin side øyner en mulighet og gifter seg med Maggies far. Valget får fatale følger for alle.

Romantikk og tragedie

de to møttes i 1961 og startet selskapet Merchant-Ivory Productions som hadde som mål å produsere engelskspråklig film i India. Det første prosjektet het «The Householder» (1963), basert på en roman av Ruth Prawer Jhabvala. Jhabvala skrev også manuset dermed ble hun en av deres faste manusskribenter.

De lagde en rekke filmer i India før de forsøkte seg på det internasjonale markedet med en adaptasjon av Henry James roman «The Europeans» (1979). Her møter vi Merchant-Ivory slik vi er vant til å se dem. Vakre mennesker i flotte kostymer og omgivelser.

Adaptasjonen av E.M. Forsters roman «Et Rom Med Utsikt» (1986) plasserte for alvor duoen på verdenshimmelen. Dette er en levende, morsom og ikke minst romantisk film som også markerer gjennombruddet for den britiske skuespilleren Helena Bonham Carter. Ikke overraskende ble filmen nominert til en rekke Oscar og fikk prisen for beste adaptasjon, beste scenografi og beste kostymer.

Merchant og Ivory har adaptert flere romaner av E.M. Forster med stort hell. «Maurice» (1987) om undertrykt homoseksualitet rundt århundre skiftet brakte Hugh Grant frem i lyset og «Howards End» (1992) sørget for at Emma Thompson fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller.

I fredagspremieren er det Henry James sin roman som er blitt film. Henry James ble født i New York i 1843. James ble berømt for sine studier av den amerikanske jenta. I en hel romanserie - deriblant «The Portrait of a Lady» (1881), holdt han opp amerikansk uskyldighet mot det raffinerte Europa. James kvinner har en sterk vilje og nekter å la seg underkaste den britiske og Victorianske tidsalderen.

Også i «Forgylte Løfter» (1904) møter vi denne tematikken. Om uskyld og den amerikanske tanken om demokratiet som korrumperes av det verdslige og sofistikerte Europa.

Andre premierefilmer:

«Livstegn»

Regi: Taylor Hackford.

Med: Meg Ryan, Russell Crowe, David Morse, Pamela Reed, David Caruso.

Handling: Ektemannen til Meg Ryan blir kidnappet av en opprørsgerilja og inn fra sidelinjen kommer Russell Crowe som gisslforhandler.

På nettet: «Proof of Life».

Hvor: Oslo, Bergen og Trondheim.

«Shadow of the Vampire»

Regi: E. Elias Merhige.

Med: Willem Dafoe, John Malkovich, Catherine McCormack, Eddie Izzard.

Handling: Under innspillingen av Murnaus klassiske «Nosferatu» inngår regissøren en pakt med en ekte vampyr.

På nettet: Shadow.

På nettet: Mer om vampyrer.Hvor: Oslo.

«Blow Dry»

Regi: Paddy Breathnach.

Med: :Alan Rickman, Natasha Richardson, Rachael Leigh Cook, Josh Hartnett, Rachel Griffiths.

Handling: En liten stillestående britisk by har fått æren av å arrangere den årlige frisørkonkurransen. Vi aner høy hårføring.

På nettet: Permanent.

Hvor: Oslo, Bergen og Trondheim.