Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Nord-Korea

Forhandling via Twitter

Å innta rollen som offer for Kinas politikk er ufruktbart. 

SNEVERT ØKONOMISK FOKUS: USAs påtroppende president Donald Trump.
SNEVERT ØKONOMISK FOKUS: USAs påtroppende president Donald Trump. Vis mer
Meninger

Donald Trump, påtroppende president i USA, skryter av å være en mester i forhandlingens kunst. Hans berømte bok «The Art of the Deal» handler om denne kunstarten og hans angivelige vinnerstrategi ved forhandlingsbordet. Dette er egenskaper han snarest bør bruke for å få i stand en ny atomavtale med Nord-Korea. Verden trenger ikke Kim Jong-uns sabelrasling akkurat nå. Forhandlingsbordet kaller.

I stedet har USAs snart mektigste mann fyrt opp sitt Twitter-diplomati overfor Kina. Det later til at Trump tror at all geopolitikk kan løses gjennom brutte handelsavtaler og trusler om straffetoll. De større historiske og strategiske linjene i dagens sikkerhetspolitiske landskap ser enten ut til å være uinteressante for Trump, eller så lever han i den villfarelsen at han kan sette gjeldende spilleregler til side.

Etter nyttårstalen der Kim Jong-un skrøt av utviklingen av et interkontinentalt missil, tvitret Trump: «Nord-Korea sier de er i siste fase i utviklingen av atomvåpen som kan nå deler av USA. Det kommer ikke til å skje!» Noen tanker om en politikk som kan forhindre dette, bød ikke Trump på. Derimot kom en ny melding, der ansvaret for uføret i Asia ble tydelig plassert: «Kina har hentet ut enorme pengesummer og rikdom fra USA i fullstendig ensidig handel, men de vil ikke hjelpe til med Nord-Korea. Fint!» Tonen – og argumentasjonen – i Trumps Kina-tvitring minner mye om meldingen han sendte etter å ha blitt kritisert for den famøse telefonsamtalen med Taiwans leder Tsai Ing-wen: «Spurte Kina oss om det var greit å devaluere sin valuta ... å legge tunge skatte på importerte varer ...?»

Trumps verdensbilde har åpenbart et ensidig fokus på USAs økonomi. Det er et snevert perspektiv. Å innta rollen som offer for Kinas politikk er særdeles ufruktbart i et politisk farvann som krever kløkt og fingerspissfølelse. Nord-Korea styres av en farlig og uforutsigbar provokatør. USA trenger å alliere seg med både Kina, Sør-Korea og Japan for å kunne stagge Kim Jong-uns atomambisjoner. Det er en illusjon å tro at Kina er i stand til å gjøre dette alene; dertil er våpenprogrammet sannsynligvis kommet for langt. Eksperter tviler på at Kim Jong-un vil oppgi prestisjeprosjektet nå. Han har utviklet så kraftige muskler at han ikke bare er en trussel mot Kinas tradisjonelle fiender, men også mot Kina selv. Det situasjonen roper på i dag er en som behersker forhandlingens kunst i virkeligheten. En som bruker forhandlingsbordet framfor Twitter som medium.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling