Forhandlingene krever press på Israel

Ingen har villet øve tilstrekkelig press på Israel for å nå målet - en slutt på okkupasjonen og etableringen av en palestinsk stat.

OKKUPASJON: «Det holder det ikke med mer tålmodighet, penger og forhandlinger. Utenriksministeren må også se på tiltak som legger press på okkupasjonen», skriver artikkelforfatteren. Her palestinske menn på vei til moskeen, ved kontrollstasjonen Qalandia på Vestbredden. Foto: AP Photo / Majdi Mohammed
OKKUPASJON: «Det holder det ikke med mer tålmodighet, penger og forhandlinger. Utenriksministeren må også se på tiltak som legger press på okkupasjonen», skriver artikkelforfatteren. Her palestinske menn på vei til moskeen, ved kontrollstasjonen Qalandia på Vestbredden. Foto: AP Photo / Majdi Mohammed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er tid for en ny runde med fredsforhandlinger i Midtøsten. USA har halt og dratt partene, okkupasjonsmakten Israel, og PLO, representant for de okkuperte palestinerne, til forhandlingsbordet. En israelsk regjering, som aldri tidligere har vært så dominert av de som har som hovedsak at Israel ikke skal trekke seg ut av de okkuperte områdene, skal forhandle med en PLO-leder svekket av den palestinske splittelsen og Israels kontinuerlige utbygging av bosettinger.

Utenrikspolitikere verden over uttrykker seg i håpefulle vendinger. Dette er kanskje siste sjanse for å forhandle fram en tostatsløsning, sies det, så nå skal det støttes opp om forhandlingssporet. Vår egen Espen Barth Eide skriver i en pressemelding: «Begge parter vil vinne på å komme videre og vil oppleve å møte stor støtte fra det internasjonale samfunn. Vi må være realister og vise tålmodighet. Som venn av begge folk og som leder av giverlandsgruppa, står Norge rede til å bidra».

Det er snart 20 år siden Osloavtalen ble undertegnet. Siden den gang har liknende forhandlinger kommet og gått. Samtidig har situasjonen for palestinerne blitt verre og de ulovlige bosetningene flere. Palestinerne har på ingen måte gjort alt rett, men den overordnede lærdommen er denne: Ingen har villet øve tilstrekkelig press på Israel for å nå målet - en slutt på okkupasjonen og etableringen av en palestinsk stat. Forhandlinger uten slikt press har gitt Israel muligheten til å trekke ut tiden og fortsette koloniseringen av Vestbredden. En kolonisering som nå ser ut til å gjøre det nærmest umulig å etablere en suveren palestinsk stat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.