Forhandlingene krever press på Israel

Ingen har villet øve tilstrekkelig press på Israel for å nå målet - en slutt på okkupasjonen og etableringen av en palestinsk stat.

OKKUPASJON: «Det holder det ikke med mer tålmodighet, penger og forhandlinger. Utenriksministeren må også se på tiltak som legger press på okkupasjonen», skriver artikkelforfatteren. Her palestinske menn på vei til moskeen, ved kontrollstasjonen Qalandia på Vestbredden. Foto: AP Photo / Majdi Mohammed
OKKUPASJON: «Det holder det ikke med mer tålmodighet, penger og forhandlinger. Utenriksministeren må også se på tiltak som legger press på okkupasjonen», skriver artikkelforfatteren. Her palestinske menn på vei til moskeen, ved kontrollstasjonen Qalandia på Vestbredden. Foto: AP Photo / Majdi MohammedVis mer
Debattinnlegg

Det er tid for en ny runde med fredsforhandlinger i Midtøsten. USA har halt og dratt partene, okkupasjonsmakten Israel, og PLO, representant for de okkuperte palestinerne, til forhandlingsbordet. En israelsk regjering, som aldri tidligere har vært så dominert av de som har som hovedsak at Israel ikke skal trekke seg ut av de okkuperte områdene, skal forhandle med en PLO-leder svekket av den palestinske splittelsen og Israels kontinuerlige utbygging av bosettinger.

Utenrikspolitikere verden over uttrykker seg i håpefulle vendinger. Dette er kanskje siste sjanse for å forhandle fram en tostatsløsning, sies det, så nå skal det støttes opp om forhandlingssporet. Vår egen Espen Barth Eide skriver i en pressemelding: «Begge parter vil vinne på å komme videre og vil oppleve å møte stor støtte fra det internasjonale samfunn. Vi må være realister og vise tålmodighet. Som venn av begge folk og som leder av giverlandsgruppa, står Norge rede til å bidra».

Det er snart 20 år siden Osloavtalen ble undertegnet. Siden den gang har liknende forhandlinger kommet og gått. Samtidig har situasjonen for palestinerne blitt verre og de ulovlige bosetningene flere. Palestinerne har på ingen måte gjort alt rett, men den overordnede lærdommen er denne: Ingen har villet øve tilstrekkelig press på Israel for å nå målet - en slutt på okkupasjonen og etableringen av en palestinsk stat. Forhandlinger uten slikt press har gitt Israel muligheten til å trekke ut tiden og fortsette koloniseringen av Vestbredden. En kolonisering som nå ser ut til å gjøre det nærmest umulig å etablere en suveren palestinsk stat.

Hvis Barth Eide vil være en realist må han derfor ikke være for tålmodig, men bidra til press på Israel gjennom sanksjoner mot okkupasjonen. Han må innføre tiltak som viser at Norge ikke aksepterer Israels tilstedeværelse i de okkuperte områdene. Han kan begynne med å følge EU. Ei drøy uke før den nye forhandlingsrunden ble kjent kom EU med retningslinjer som sier at ingen israelske virksomheter eller prosjekter på okkupert område skal kunne nyte godt av samarbeidsavtaler og finansieringsordninger fra EU. I Israel var protestene høylytte.

Det er likevel mye som tyder på at blant annet dette svært begrensede tiltaket er med på å få den politiske eliten i Israel til å forstå at de ikke vil kunne fortsette helt som før. Der europeiske og norske diplomater til stadighet har uttrykt at slike tiltak vil være ødeleggende for politisk dialog og forhandlinger, ser vi heller det motsatte. Presset bidrar til å få Israel til forhandlingsbordet, og mer press må til. Å aktivt sanksjonere mot okkupasjonen øker, ikke minsker, muligheten for at forhandlinger kan lede fram til en slutt på okkupasjonen og etableringen av en palestinsk stat.

Den norske regjeringen må komme på banen og gjøre det klart at de vil følge EU sin politikk for samarbeidsavtaler og finansieringsordninger. Norge må gå foran med neste tiltak: Å fraråde norsk næringsliv å ha økonomisk samkvem med de israelske bosettingene.

Hvis Barth Eide vil bidra til at en palestinsk stat skal se dagens lys holder det ikke med mer tålmodighet, penger og forhandlinger mellom okkupant og okkupert. Han må også se på tiltak som legger press på okkupasjonen. Det er det som er realisme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.