Forhåndsfikset «Robinson»

Er Robinson et forhåndsfikset juksprogram? - Ja, hevder Stacey Stillmann som har saksøkt produsenten av den amerikanske versjonen. Hun mener tv-selskapet CBS manipulerte de øvrige deltagerne til å stemme henne ut. Hva mener du? Hvor virkelig er reality-tv?

Advokaten Stacey Stillman (27) deltok i amerikanske Survivor på øya Pulau Tuga for ett år siden. Programmet er kjent som tøffere enn Robinson, og satte stadig nye seerrekorder på amerikansk tv.

Stillman var ikke snauere enn at hun spiste insekter, men likevel ble hun stemt ut som nummer to fra sitt lag, Tagi-stammen. Da hun så seg selv på tv, syntes hun at hun var blitt framstilt urettmessig negativt.

I februar saksøkte Stillman CBS fordi hun mener Survivor-sjefen Mark Burnett overtalte to av lagkameratene til å stemme henne ut. De to deltakerne hadde opprinnelig tenkt å gi sin stemme til en annen på laget, men endret ifølge Stillman holdning etter samtaler med Burnett.

- Trodde det var ekte

Ifølge E!Online bekrefter de to deltakerne å ha snakket med Burnett om utstemmingen, men avviser at de ble truet til å stemme ut Stillman.

Det kan i Stillmans tilfelle synes som David kjemper mot Goliat. Men Stillmans anklager får støtte fra den prisbelønte journalisten og juristen Peter Lance. Han har skrevet boka The Stingray, der han hevder at CBS har manipulert utviklingen i Survivor. I boka som kom ut i januar skriver Lance om deltakernes, deriblant Stillmans erfaringer.

- Millioner av seere begynte å se serien fordi de trodde de så noe ekte. Men etter hvert begynte serien å virke mer og mer forhåndsfikset. Spørsmålet var til slutt ikke lenger om produsentene manipulerte utviklingen, men hvor mye, skriver han på nettsidene til the Stingray.

Mot-søksmål

21. april svarte CBS på tiltale ved å saksøke Stillman i Los Angeles Supreme Court. De mente hun hadde brutt kontrakten hun hadde med CBS og Survivor da hun snakket med Lance.

De to søksmålene har siden blitt behandlet under ett i Los Angeles. Bevismaterialet ble etter påtrykk fra CBS hemmeligstemplet, men Lance søkte om at dokumentene måtte være tilgjengelige. Han fikk støtte for dette i retten, og dokumentene ventes å bli lagt ut på nettstedet thestingray.net.

- Siden jeg begynte å dekke Survivor-fenomenet i september, har jeg møtt veggen flere ganger i form av hemmelige avtaler mellom deltakerne og CBS, skriver han.

Reglene er opprinnelig laget for at deltakerne ikke skal avsløre hvem som blir vinneren av programmet. Men ifølge Lance bruker nå produsentene dem for å unngå offentlig innsyn i spørsmålet om programmet var fikset.

- Vi søkte om at dokumentene måtte åpnes på vegne av alle journalister som ønsker å vite om Survivor var et forhåndsfikset program, skriver Lance som også jobber som roman- og dramaforfatter.

- Det er unødvendig å si at offentligheten vil bli grådig skuffet dersom det viser seg at serien har vært manipulert, står det å lese i rettsdokumentene fra Los Angeles-rettssalen.

Hva mener du? Hvor «virkelig» tror du virkelighets-tv faktisk er? Si din mening!