KOMMENTARER

Inflasjonsmålet:

Forhastet inflasjonsblemme

Finansdepartementet snubler i egen begrunnelse når de forklarer senkingen av inflasjonsmålet til to prosent, skriver Andreas Økland.

Forhastet inflasjonsblemme
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Når Norges Banks hovedstyre setter renten, har de en rekke hensyn å ivareta. De viktigste av disse er nedfelt i forskriften for pengepolitikken, folkets mandat til Banken. Slike forskrifter er det regjeringens privilegium å endre uten stortingsbehandling, og fredag forrige uke var det nettopp forskriften for pengepolitikken sin tur.

Endringene var de første siden vi formelt innførte inflasjonsmålet i 2001, og en revisjon var derfor på høy tid. På flere områder ble forskriften derfor også tilpasset det som allerede har vært Norges Banks praksis i flere år, slik tilfellet også var i 2001.

Men den viktigste og mest kontroversielle endringen var senkingen av inflasjonsmålet til 2,0 prosent. Det er en betydelig justering av dagens praksis. Og en veldig dårlig idé.

Målet om en stabil prisvekst har vært hovedhensynet i pengepolitikken siden slutten av 90-tallet. Da var to prosent-målet til Den europeiske sentralbanken rettesnora. Men da målet formelt ble fastsatt i forskrift i 2001, ble det satt til 2,5 prosent. Det for å unngå kronestyrkelse når oljepengene skulle fases inn og for å ta hensyn til lønnsdannelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer