Forhatt flagg

Sørstatskorset er strøket av staten Georgias flagg. Hvite konservative vil ha det tilbake.

NEW YORK (Dagbladet):

IKKE ET HVILKET som helst merke. Det amerikanske sørstatsflagget er et potent symbol for hvit overlegenhet. Et mørkeblått skrått kors, fylt med hvite stjerner på rød bakgrunn har helt siden borgerkrigen vært tegnet for dem som tapte kampen om slaveriet.

Jeg kan huske en fyr med en liten lastebil i Louisiana. Han var hvit, brautende og selvbevisst. På bakvinduet hadde han sørstatsflagget. Hele situasjonen ga en ekkel følelse av ikke uttalt rasisme. Dette flagget er et sterkt symbol.

Det har den nye guvernøren i Georgia, Sonny Perdue, til fulle fått erfare. Han er nødt til å arrangere en folkeavstemning om hvorvidt det omstridte og symboltunge korset skal inn igjen i staten Georgias flagg. I valgkampen i høst lovet han hvite velgere på bygda at han ville gi dem mulighet til å stemme over sørstatskorset dersom han ble valgt. Perdue var en underdog, og trolig var det dette løftet som gjorde ham til den første republikanske guvernør i staten på 130 år.

DET ER TO ÅR siden Georgia som en av de siste statene i sør strøk korset av flagget. Det ble krympet til en liten boks nede i kanten. Bakgrunnen var ikke bare å kvitte seg med et rasistisk betent symbol, men også å redusere preget av bakstreversk utkant som Georgia lenge har slitt med. Mektige svarte businessfolk har direkte boikottet Georgia på grunn av flagget.

- DU KAN IKKE forestille deg raseriet da korset ble borte, sier Dan Coleman, talsmann for Georgia-avdelingen av «Sons of Confederate Veterans». Dette sinnet får mange politikere i Georgia til å mene at en folkeavstemning vil ende med gjeninnføring av korset. Det er i tilfelle første gang siden borgerrettighetskampene at et så provoserende symbol tas i bruk igjen. Flaggdebatten har overskygget nesten alle andre politiske saker i staten de siste åra, og den ferske guvernøren mener en folkeavstemning kan være en vei til forsoning.

DET ER IDIOTISK, sier Vincent D. Fort til The New York Times. Fort er leder av den svarte gruppa i staten Georgias senat, og han mener at ideen om forsoning i folkeavstemning er latterlig.

- Dersom det hadde vært en folkeavstemning om slaveriet i Georgia i 1860, ville jeg fortsatt ha stått og plukket bomull, sier han.

Men guvernør Perdue kommer neppe utenom en avstemning. Da han ble tatt i ed i Atlanta for noen uker siden, hadde han forbudt alle sørstatsflagg under seremonien. Men over ham, på himmelen, kom det tre småfly med det forhatte korset på slep og plakater med teksten: La oss stemme, du lovet!