Forhistorisk psykiatrikritikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Psykiatri: Det er av stor betydning at fagfolk engasjerer seg i psykiatridebatten med oppdaterte og informative bidrag. Et kritisk blikk er nødvendig. Psykolog Eva Ramms kronikk i Dagbladet 3.1. gir dessverre en beskrivelse av forholdene i dagens psykiatri som er direkte misvisende og trenger oppklaring.

Leserne presenteres for en psykiatri som utelukkende er preget av tvang og maktmisbruk, der biologisk orienterte psykiatere i samarbeid med legemiddelindustrien utøver det totale hegemoni, og pasienter, pårørende og andre fagfolk er umyndiggjort. Hun hevder sågar at «utøverne av det psykiatriske yrket» samarbeider med politiske myndigheter med det mål for øye å skjerme samfunnet for de psykisk syke ved å pasifisere og neddope dem. Og hun påstår at psykiaterne ikke har noen instans over seg som man kan klage til.

I realiteten har vi i dag har en pasientrettighetslov som stadig oppdateres og utvides for å ivareta pasienters rettssikkerhet, integritet og verdighet. Fra 1. januar 2009 trer et nytt kapittel i kraft som ytterligere skal sikre etisk forsvarlig bistand til pasienter som motsetter seg hjelp. Bestemmelsene skal dessuten forebygge og begrense bruk av tvang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer