Førjulstiden - en prøvelse

Kvinner: Slapp mer av og gi faen!

OVERLAT MER TIL FAR: «Du blir ikke en bedre mor av å omkomme av utmattelse første juledag», skriver artikkelforfatteren. Foto: Marianne Løvland / NTB Scanpix
OVERLAT MER TIL FAR: «Du blir ikke en bedre mor av å omkomme av utmattelse første juledag», skriver artikkelforfatteren. Foto: Marianne Løvland / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Midten av desember. Tempoet settes opp. Det årlige tre måneders lange prosjektet «jul» nærmer seg spurtfasen. For mor. Tiden før jul er tiden der likestilling på detaljnivå blir synlig; hvem som vasker ned vegger og tak skriver lister ingen følger? Tidsklemmen er klam for den som må klare alt alene - i tillegg til jobb. Mange kvinner sliter seg ut før jul fordi de insisterer på å gjøre alt selv, og alt som skal gjøres blir mer og mer for hvert år som går. Kvinner er kvinner verst og kvinner er avhengige av andre kvinners valg og prioriteringer, som vi er av speilet for å finne fram til det siste tegnet på ungdom vi kan finne i vårt eget fjes: ingen flere rynker vel?

For hva er vi dersom vi ikke kan vise fram vår sist strikkede genser eller siste dings vi har skaffet på ebay eller en altfor dyr Mulberry-veske? Hva er vi dersom vi bare har oss selv og ikke skal sammenlikne oss - i det hele tatt? Hvordan kan vi da vite at vi er gode nok, det vil si bedre enn alle dem vi sammenlikner oss med? Vi forsvinner litt dersom vi bare skal være oss selv, det er så lite. I førjulstiden kommer arbeidsfordelingen vår til syne: Hva gjør kvinnen og hva gjør mannen? Det er mulig at «fordelingen» av huslige oppgaver ble grunnlagt i samme slengen som fordelingen av den første foreldrepermisjonen, men det er også en viss sannsynlighet for at kvinner uansett tar på seg disse førjulsoppgavene fordi bare kvinner vet hvordan alt skal gjøres - også første året tradisjoner skal forenes og etableres!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer