Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Førjulstiden - en prøvelse

Kvinner: Slapp mer av og gi faen!

OVERLAT MER TIL FAR: «Du blir ikke en bedre mor av å omkomme av utmattelse første juledag», skriver artikkelforfatteren. Foto: Marianne Løvland / NTB Scanpix
OVERLAT MER TIL FAR: «Du blir ikke en bedre mor av å omkomme av utmattelse første juledag», skriver artikkelforfatteren. Foto: Marianne Løvland / NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Midten av desember. Tempoet settes opp. Det årlige tre måneders lange prosjektet «jul» nærmer seg spurtfasen. For mor. Tiden før jul er tiden der likestilling på detaljnivå blir synlig; hvem som vasker ned vegger og tak skriver lister ingen følger? Tidsklemmen er klam for den som må klare alt alene - i tillegg til jobb. Mange kvinner sliter seg ut før jul fordi de insisterer på å gjøre alt selv, og alt som skal gjøres blir mer og mer for hvert år som går. Kvinner er kvinner verst og kvinner er avhengige av andre kvinners valg og prioriteringer, som vi er av speilet for å finne fram til det siste tegnet på ungdom vi kan finne i vårt eget fjes: ingen flere rynker vel?

For hva er vi dersom vi ikke kan vise fram vår sist strikkede genser eller siste dings vi har skaffet på ebay eller en altfor dyr Mulberry-veske? Hva er vi dersom vi bare har oss selv og ikke skal sammenlikne oss - i det hele tatt? Hvordan kan vi da vite at vi er gode nok, det vil si bedre enn alle dem vi sammenlikner oss med? Vi forsvinner litt dersom vi bare skal være oss selv, det er så lite. I førjulstiden kommer arbeidsfordelingen vår til syne: Hva gjør kvinnen og hva gjør mannen? Det er mulig at «fordelingen» av huslige oppgaver ble grunnlagt i samme slengen som fordelingen av den første foreldrepermisjonen, men det er også en viss sannsynlighet for at kvinner uansett tar på seg disse førjulsoppgavene fordi bare kvinner vet hvordan alt skal gjøres - også første året tradisjoner skal forenes og etableres!

Kvinner tar på seg så mange må-oppgaver at de nesten ikke ser klart, og langt mindre ser seg selv i et større perspektiv. Hvorfor er alle disse selvpålagte oppgavene er nødvendige? Det spør ingen seg om. Det er jammen meg ikke rart kvinner blir utbrent.Førjulstiden for menn består av få og enkle oppgaver, som å kjøpe juletre og noen få må-gaver. De jobber overtid og rave rundt på julebord annenhver helg. Jeg vet ikke, men har mine anelser om at førjulstiden for menn er langt enklere fordi kvinnen tar regien og krever sjefsrollen, som hun vokter med slikkepott og silkebånd.

Kvinner: Slapp mer av og gi faen! Slå deg sammen med mannen og spør hva han synes er nødvendig og ønskelig å gjøre og få til. Et sted midt imellom finnes kanskje det realistiske nivået, der begge er fornøyd? Du blir ikke en bedre mor av å omkomme av utmattelse første juledag! La far overta sjefssetet, selv kan du slenge beina på bordet og ta en rap.

God førjulstid!

Artikkelforfatteren står bak bloggen Lammelårtanker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling