Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Forkastelig latterliggjøring av dyrene

Dyrevernalliansen tar sterk avstand fra juletrend.

Det er ikke bare juletreet og peisen i stua som dekoreres og pyntes til jul. Nettet florerer av videoer der kjæledyr og mer eksotiske skapninger, pyntes opp i ulike kostymer for å gi eierne den rette julestemningen. 

Dyrevernalliansen tar sterk avstand til desembertrenden.

- Å kle opp dyrene i kostymer latterliggjør dem på en forkastelig måte, synes informasjonsrådgiver Karen Frivik.

Organisasjonen jobber for dyrs rettigheter og mener julepyntingen krenker deres egenverdi fordi dyrene ikke selv er i stand til å samtykke til det.

- Vi ser en tendens til en tingliggjøring av dyrene i samfunnet vårt. Mange kler dem opp som om de var dukker og ler og fjoller seg med dem. De glemmer at dyrene er frie individer som skal respekteres på likt nivå som mennesker, sier hun.

Tar vekk dyrenes frihet
Frivik mener dyreeierne begrenser dyrenes frihet ved å kle dem opp.

- Enten det er hatter som hemmer hørsel, trange drakter som hindrer bevegelse og strammer ved lemmer og ben, eller sokker som gir en skremmende følelse av å miste bakkekontakten, er fellesnevneren her at de alle oppleves som fremmedelementer dyrene blir nervøse og ufrie av, forteller Frivik. 

Dyrevernalliansen mener dyrene aldri ville samtykket til pyntingen, hvis det var opp til dem selv, og at kostymer som gjør dem til latter derfor er mobbing. Foto: Scanpix
Dyrevernalliansen mener dyrene aldri ville samtykket til pyntingen, hvis det var opp til dem selv, og at kostymer som gjør dem til latter derfor er mobbing. Foto: Scanpix Vis mer

Dyreverneren fremhever samtidig at visse arter kan behøve bekledning i kulden.

- For nakenhunder og andre dyrearter med lite pels kan det være nødvendig med bekledning når de er ute om vinteren. I slike tilfeller er det viktig med praktiske dresser som ikke hemmer bevegelsesfriheten deres, forteller hun.  

Frivik fremhever at klærne skal ha en funksjon og ikke fungere som morsom pynt som hemmer dyrene hvis de til nøds skal brukes.

- Det er en hårfin balanse å skulle kle opp dyr, dyrenes innstinkter hemmes ved å behandle dem som barbiedukker, fastholder hun.

Denne lille kaninen blir fotografert med ørene sammenklemt i en nisselue. - Forkastelig, mener dyrevernere som forteller at luen hemmer sansene og gir en klaustrofobisk følelse til det lille dyret. Foto: Japan Jump
Denne lille kaninen blir fotografert med ørene sammenklemt i en nisselue. - Forkastelig, mener dyrevernere som forteller at luen hemmer sansene og gir en klaustrofobisk følelse til det lille dyret. Foto: Japan Jump Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media