Forkastet ferdig Harry Hole-bok etter Valla-saken

Halvannet års jobb i søpla for Jo Nesbø.

KVALITETSBEVISST: Jo Nesbø er ikke snau med å kvalitetssikre sine bøker. Men han er ofte i seineste laget. Foto: HÅKON EIKESDAL
KVALITETSBEVISST: Jo Nesbø er ikke snau med å kvalitetssikre sine bøker. Men han er ofte i seineste laget. Foto: HÅKON EIKESDALVis mer

Nå har krimfavoritten også forkastet tittelen på sin nye bok, to måneder før den skulle stå i hyllene. Boka skal hete «Panserhjerte»

- Da vi ringte norskredaktøren i Aschehoug var det som «Houston, we have a problem». Omslaget var ferdig, vi hadde gått ut med tittelen «Leoparden», og den sto i alt av kataloger, sier Nesbø til Dagbladet. Årsaken til navnebyttet, er et klaustrofobisk fenomen som gir ofrene en uhyggelig, iskald død.

Død på fire minutter
Nesbø hadde sendt en del av manuset til snøskredekspert for faktasjekk. Det var tilbakemeldingen som satte i gang skredet av merarbeid hos Aschehoug forlag.

- Skredeksperten fortalte at om brystet og mellomgulvet presses sammen så lungene ikke greier å bevege seg, da har du bare oksygenet i blodet å leve på. Cirka én liter. Og man bruker omtrent 0,2 liter oksygen i minuttet, så da har man fire minutter igjen å leve. Denne tilstanden kalles panserhjerte, forklarer Nesbø, som og røper dermed noe av hva som skjer i boka.

Ni av de 16 skredofrene i Norges verste skredulykke, Vassdalen-ulykken i 1986, døde av panserhjerte, opplyser Nesbø.

Men Nesbø har ikke bare refusert sin egen tittel. Han refuserte også en hel ferdigskrevet Harry Hole-roman, som skulle være oppfølgeren til «Snømannen» fra 2007.

- Ville ha lest Valla
- Batmans Gotham City er jo egentlig New York. Harry Holes Oslo er en parallell til Gotham City. Det er et Oslo som er større, mørkere og farligere. Når man skriver fiksjon, bruker man elementer fra virkeligheten, men disse kan ofte komme i veien for romanen, sier Jo Nesbø.

Det var dette som skjedde da Gerd-Liv Valla-skandalen eksploderte i starten av 2007. Nesbø tror at mange ville ha sett den tidligere LO-sjefen i en av bokas karakterer, som nettopp var en kvinnelig LO-sjef.

- Det var ikke lenger Gotham City. Det var Oslo, det var Stortinget, og det var Arbeiderpartiet.

- Så det var Valla-saken som fikk deg til å innse at du måtte forkaste boka?

- Nei, men det var dette som fikk meg til å reflektere, og da innså jeg at det var mange momenter som gjorde at jeg måtte refusere den, sier Nesbø, som i tillegg hadde en nagende tvil om at romanen var god nok.

- Hadde jeg vært sikker på at dette var den beste krimboka jeg noensinne hadde skrevet, hadde jeg ignorert alt det andre. Som forfatter prøver du alltid å skrive noe som er bedre enn deg selv, sier Nesbø.

Snømannen
Den forrige Hole-boka, «Snømannen» - som ble folkets favoritt i Dagbladets krimkåring - undergikk også en drastisk forandring like før utgivelsen.

- Kvelden før deadline refuserte jeg omslaget jeg selv hadde vært delaktig i. Da gikk redaktøren min og kona hans ut i hagen, lagde en snømann og tok bilde av den med billigkameraet til naboen. Det ble bokas omslag, sier Nesbø.

- Litt den samme følelsen var det å refusere tittelen på min nye bok. Eller, denne gangen var det etter deadline, da.