Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forkledd som fransk reporter, drev leiemorderen klappjakt på Vladimir Putins fiender. Så møtte han sin overkvinne

Mannen intervjuet det tsjetsjenske ekteparet som ble beskyldt for et planlagt drap på Russlands president flere ganger før det smalt.

FALSK JOURNALIST: Amina Okuyeva og ektemannen Adam Osmayev er kjent i Ukraina for å kjempe mot prorussiske separatister. Under det de trodde var et intervju ble de beskutt av journalisten, som viste seg å være en leiemorder. FOTO: New York Times / NTB Scanpix
FALSK JOURNALIST: Amina Okuyeva og ektemannen Adam Osmayev er kjent i Ukraina for å kjempe mot prorussiske separatister. Under det de trodde var et intervju ble de beskutt av journalisten, som viste seg å være en leiemorder. FOTO: New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som introduserte seg som Alex Werner, og som tilsynelatende jobbet som journalist i Ukraina for den franske avisen Le Monde, viste seg å være en ganske annen enn han utga seg for.

Egentlig heter mannen Artur Denisultanov-Kurmakayev, og under dekke av å være journalist prøvde han å drepe Amina Okuyeva og ektemannen Adam Osmayev, ifølge Ukrainas innenriksdepartement.

Det tsjetsjenske ekteparet er godt kjent i Ukraina. I 2012 beskyldte russiske myndigheter dem for å ha planlagt å drepe Vladimir Putin, skriver New York Times.

Osmayev ble arrestert i Ukraina, men utleveringen til Russland ble stoppet av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Etter revolusjonen i Ukraina i 2014 ble Osmayev løslatt, og han og kona ble med i en gruppe av tsjetsjenere som kriger mot separatister i den østlige delen av landet. Osmayev har vært leder av gruppen siden 2015.

Falsk journalist

Denisultanov-Kurmakayev er ifølge ukrainske myndigheter en leiemorder. Men mannen, som lot som om han var en journalist, hadde intervjuet Amina Okuyeva flere ganger.

- Han var elegant, rolig og selvsikker, sier Amina Okuyeva til New York Times.

Hun forteller at han før det fjerde intervjuet spurte om paret kunne plukke ham opp i bilen deres, og kjøre til den franske ambassaden. Han sa også at han hadde en gave til dem, fra sjefene i den franske avisen Le Monde.

Mens de kjørte spurte Denisultanov-Kurmakayev om de kunne stanse bilen for å gjøre intervjuet, og om paret kunne sitte i baksetet på bilen for å motta gaven.

Ifølge Okuyeva skal paret ha sittet i baksetet, mens Denisultanov-Kurmakayev dro fram en pistol og sa «Her er gaven deres» og begynte å skyte mot Osmayev.

- Evig takknemlig

Han ble truffet i høyre side, men klarte å kjempe mot Denisultanov-Kurmakayev og prøvde å få kontroll på våpenet hans. Amina Okuyeva hadde lenge gått med en pistol under kåpen, og begynte selv å skyte mot leiemorderen. Han ble truffet av fire skudd.

- Jeg vil alltid være takknemlig. Takket være hennes reaksjon er vi begge i live i dag, sier Osmayev.

Denisultanov-Kurmakayev overlevde også, og etterforskere håper at han vil samarbeide med dem.

Skylder på russisk etterretning

Ukrainas innenriksminister har lagt skylden for angrepet på russisk etterretning. Ukrainas etterretningstjeneste har derimot sagt at det ikke er nok bevis for å slå fast at Denisultanov-Kurmakayev var en russisk agent, men at de ikke har utelukket denne muligheten.

I en utttalelse 3. juni, sier avisen Le Monde, hvor leiemorderen hevdet at han jobbet, at de understreker at ingen av deres journalister er i Ukraina for øyeblikket, og at de ikke har noen ansatte som heter Alex Werner.

De legger til at de på det sterkeste fordømmer alle måter å utgi seg for å være journalist eller andre ansatte i Le Monde, uansett formål.

Hele Norges coronakart