Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forknytt prestekrim

Nytt møte med den usikre fengselspresten i en middelmådig krim

BOK: Helena von Zweigbergks debutroman «Det Gud ikke så» introduserte fengselspresten Ingrid Carlberg, en sosialt usikker og forknytt kvinne i en jobb hvor man forventer en mer utadvendt person.

I Sverige ble von Zweigbergk utropt til den nye krimdronningen for en roman som egentlig var høyst middelmådig. Oppfølgeren faller også innenfor samme kategori.

Presten Ingrid Carlberg er ikke blitt særlig mer åpen og utadvendt i «Kjærligheten skjærer dype sår», og hun føler seg spesielt utilpass når hun forholder seg til unge og pene Tanja. Tanja sitter inne for heroinsmugling, men påstår hun er uskyldig dømt. Hun ber Ingrid prest om å kontakte kjæresten Peter, som har brutt all kontakt med henne etter at hun ble tatt. Det kolliderer naturligvis med retningslinjene til regelbundne Ingrid, men hun går med på å gjøre et forsøk, for «jeg skammet meg for ikke å like henne».

Sånne sjelekvaler dukker til stadighet opp. Usikkerhet i forhold til utseende, til kolleger, til fanger, og til Gud preger og knuger presten. Hun virker aldri som en tillitvekkende person man ville øse ut sine innerste tanker og problemer til - selv om hun har taushetsplikt.

Og Helena von Zweigbergk spiller gang etter gang på prestens hellige taushetsplikt, hun misbruker det poenget til kjedsommelghet. Kriminalintrigen er dessuten både gjennomsiktig og enkel i «Kjærligheten skjærer dype sår», boka handler vel så mye om Ingrids gryende forelskelse og om hunden til hennes syke kollega Anita.

Uteliggeren som kalles Jesus er muligens et forsøksvis morsomt innslag, for de som synes det er vittig med en prest som løper rundt og roper «Jesus!».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media