Forkynnere og satanrock

Manic Street Preachers, Mayhem og PJ Harvey entrer scenen neste torsdag på Quart.

Quartnytt på SMS:
Få siste nytt om Quartfestivalen direkte på mobilen.
Manic Street Preachers er i vinden for tida. Den walisiske trioen skal synge inn penger til inntekt for Aids på Live Aid 2. De topper plakaten på BBCs «One Big Sunday» foran artister som Sisqo og Feeder. Men først skal de underholde fansen på scenen i Idrettsparken under årets Quart-festival.

Vokalist og gitarist James Dean Bradfield, bassist Nicky Wire og trommis Sean Moore turnerer for tida med albumet «Know Your Enemy».

- Løssluppen poppunk fra britisk trio i toppform, skrev Dagbladets anmelder og gav terningkast fem.

Wales-bandet var nylig det første vestlige rockebandet som holdt konsert på Cuba. Med selveste Fidel i salen.

- Cuba var et høydepunkt, det er den morsomste konserten vi har hatt. Cuba er det eneste stedet jeg har vært, hvor folk faktisk arver sin egen kultur uten at den blir infisert av McDonalds og MTV, sier Bradfield til Dagbladet.

Manic Street Preachers er et politisk glamrock-band som ble dannet i Wales. Den opprinnelige en kvartetten gav ut debuten «Generation Terrorists» i 1992 med en rekke hits. De neste to åra kom «Gold Against The Soul» og «Holy Bible».

I 1995 rammet tragedien bandet, da gitaristen Richey James forsvant. Han hadde ifølge ryktene slitt lenge med personlige problemer. Han er antatt død, men saken er fortsatt uløst.

Men trioen reiste seg med albumet «Everthing Must Go», som ble både en publikum- og kritikerfavoritt.

Neste torsdag klokka 22.00 stiller de i Idrettsparken.

Mayhem

Satanrock-legendene Mayhem topper i Bendiksbukta neste torsdag. Med tidligere medlemmer som Varg «Greven» Vikernes og hans offer Øystein Aarseth, har gruppa fått sin del av medias oppmerksomhet.

Bandet nyter en høy status i metal-kretser, og gjorde tidligere i år nesten rent bord i det engelske extreme music-magasinet Terrorizer.

I går delte Norsk Kulturråd ut 60 000 kroner til de fire medlemmene.

- Vi har brukt symboler, men bare for å provosere. Vi har aldri hatt tekster som omhandler satanisme, sier bassisten Necrobutcher, på fritiden kjent som Jørn Stubberud.

Han karakteriserer seg selv som ateist.

- Det er klart vi har et jævla rått uttrykk, det faller naturlig sammen med musikken, sier Necrobutcher.

Da Mayhem spilte på Rockefeller i Oslo i mars, skrev Dagbladet: «Det skorter ikke på det visuelle når Mayhem spiller: Lys-sjokk, ildkuler, røykbomber, Maniac trekker frem en kniv og skjærer opp underarmene før han lekent lar den gli over halsen. Grisehoder kastes ut til publikum.»

- Vi skal spille på Quart-festivalen og Roskilde og har prøvd å bestille noen grise- og kuhoder. Men det er så vanskelig etter det siste utbruddet av munn- og klovsyken.

PJ Harvey

I mars i år stilte en redusert Polly Jean Harvey på Rockefeller i Oslo.

- Influensasyk artist gjorde så godt hun kunne. PJ Harvey er best når hun flekker tenner og slipper desperasjonen løs, som om hun har fanden i hælene. På Rockefeller i går ble det litt for trygt, skrev Dagbladet og gav terningkast fire.

PJ Harvey begynte å erobre sitt publikum med albumet «Rid Of Me» (1993). Men det var med «To Bring You My Love» som ble det store gjennombruddet. Siden har hun sementert sin posisjon med album som Is This

Desire?» (1998) og «Stories From The City, Stories From The Sea» (2000), sjøl om disse er litt mykere enn de vi først ble kjent med.

PJ Harvey spiller i Idrettsparken klokka 20.30.

Ellers på en torsdag

 • In Flames ser du i Bendiksbukta klokka 20.30. Vi er lovet musikk i krysningen mellom progressivog aggressiv hardrock
 • Frister deathmetal er kanskje svenske Opeth klokka 19.00 i bukta noe for deg.
 • Zyklon. Det er dagen for de ekstreme musikkformer i Bendiksbukta. Zyklon består av medlemmer fra Emperor og Darkthrone.
 • Blod, bare overkropper, svart sminke og tatoveringer er hovedingrediensene når Einherjer entrer scenen på ettermiddagen klokka 16.00.
 • Frister ikke metal klokka 19.00 kan du ta turen innom Idrettsparken. Der står irske JJ72 på scenen. Trioen var en tur innom So What i februar.

  - -Jeg liker idéen om at jeg kan være hundre prosent alien på scenen, det er frigjørende. Og la publikum føle i halvannen time slik de aldri har følt før, sa låtskriver Mark Heaney til Dagbladet.

 • Silvers opptreden på By:larm i Tromsø er en som vil bli husket av de tilstede. I hvert fall Dagbladets anmelder:

  - Silver tok kaka på Bylarm med tøylesløs galskap, anti-ironisk lidenskap og struttende, bredbeint rock, skrev Håkon Moslet og gav terningkast seks.

  Du får se sjøl i Idrettsparken klokka 17.30.

 • James Band åpner i Idrettsparken neste torsdag. For tida er de i Norge, og var blant annet med på Kris Kristoffersen konsert i Kvinesdal forrige lørdag, og det var en opplevelse ifølge bandets hilsen på hjemmesida:

  «VENI, VEDI VICI The Kris Kristoffersen concert was another triumph for the jamesters. We played along side legendary norwegian artists like Ottar \'big hand\' and Kenneth Sivertsen.»

 • Hele Quart-programmet finner du på Dagbladet.no/manual