KOMMENTARER

Forlag i blodtåka

Cappelen Damm har et forklaringsproblem. Utgivelsen av Durek Verretts «Spirit hacking» er ikke Norges største forlag verdig.

SELVERKLÆRT SJAMAN: Durek Verrett er kjæreste med norske prinsesse Märtha Louise, og har nettopp gitt ut ei bok på engelsk. Det er forlaget Cappelen Damm som gir ut boka i Norge. Boka er ventet i salg i slutten av måneden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det hadde ikke engang gått to uker. 13. mai 2019 annonserte prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett på Instagram at de hadde blitt kjærester. Ni dager senere kunne Norges største forlagshus, Cappelen Damm, sende ut en pressemelding om at de skulle gi ut Durek Verretts kommende bok. Det hadde vært budrunde. Cappelen Damm stakk av med seieren. Hvor mye de betalte for de norske rettighetene til boka vet vi ikke. Men det er lett å anta at det var en anselig sum.

Det er også lett å anta at Cappelen Damm befant seg så dypt inne i den kommersielle blodtåka at de ikke lenger fant sin forlagsetiske ryggmarksrefleks.

På forlagets hjemmeside presenteres utgivelsen på følgende måte: «Durek Verrett, kjent som Sjaman Durek, forklarer på jordnært vis hva sjamanisme er. Han tydeliggjør at det ikke er en religion, men en levemåte med potensial til å kunne endre livet ditt til det bedre.»

Her i Norge blir ikke boka sluppet før 29. oktober. Men allerede tirsdag forrige uke var den engelskspråklige utgaven å finne på Amazon for alle som ville ta en titt. Det var mildt sagt oppsiktsvekkende saker. I boka skriver den selverklærte sjamanen at dødelige sykdommer, som kreft, kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve. At seksuelt overførbare sykdommer er forårsaket av «seksuelle succubi», som «fester seg til kjønnskjertlene» og «infiserer vertens sinn med skyld og skam». At vi står overfor en slags dommedag kalt «The Blackout».

Blant annet.

Det ble raskt åpenbart at ikke alle syntes at Verretts livsanskuelser var spesielt jordnære eller hadde «potensial til å kunne endre livet ditt til det bedre.» Dagbladets Cathrine Krøger ga boka terningkast en: « Jeg har lest mye rart opp gjennom åra, men ikke i nærheten av noe så vilt som dette», skrev hun. «Sprøyt», sa sexolog Bente Træen. «Direkte farlige påstander», mente kreftlege ved Sykehuset Østfold, Andreas Stensvold.

Samtidig som Durek-boka eksploderte her hjemme, var den norske bokbransjen på verdens største litteraturmesse i Frankfurt. Norge var gjesteland. Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, Erna Solberg og Trine Skei Grande var alle på plass for å heie fram norsk litteratur. Så hektisk var det i Frankfurt, at Cappelen Damm slett ikke hadde tid til å svare på noe som helst om sin forestående bokutgivelse. Dagbladets spørsmål til forlaget, om boka skal gis ut som sakprosa, om den er gjennomgått av eksterne fagpersoner, hvilke faglige og etiske vurderinger som er gjort, har til nå forblitt ubesvart. I skrivende stund er det én uke siden boka ble gitt ut. Cappelen Damm har ennå ikke kommentert den. Om syv dager slippes den på norsk.

De siste årene har vi hatt flere større debatter om forlagsetikk i Norge. De har stort sett handlet om etiske problemstillinger som oppstår når forfattere skriver om høyst levende tredjepersoner. Enten det er søsteren til Vigdis Hjorth som opplever familien utlevert i «Arv og miljø» eller varslerne i Giske-saken som føler seg mistenkeliggjort av Haddy Njie i «Dagbok 13. desember - 13. februar».

Den norske utgivelsen av «Spirit Hacking» viser at vi også burde ha en større debatt om etterrettelighet og fakta i bøkene som gis ut på de store forlagene i Norge. Vi må ta en prat om at norske forlag stadig gir ut den reneste svada.

I sommer fikk Norsk sakprosafestival kritikk for å ha invitert svenske Thomas Erikson. Han er forfatteren av bøkene «Omgitt av idioter» og «Omgitt av psykopater», utgitt på Gyldendal forlag i Norge. I bøkene deler han mennesker i ulike fargekategorier som representerer personlighetstrekk. Gul er impulsiv, blå er analytisk, rød har en tendens til å dominere dem rundt seg. Boka har solgt i bøtter og spann i Norge, men i Sverige har Erikson blitt anklaget for å «villede leserne». En psykologprofessor har omtalt metoden hans som «ikke mer vitenskapelig enn et horoskop» i det svenske magasinet Filter. Selv omtalte Erikson kritikken mot hans deltakelse på festivalen som «sensur».

I fjor ga Cappelen Damm ut boka «Sunn skjoldskjertel» av amerikaneren Anthony William. Der beskrives teknikker for å helbrede skjoldbruskkjertelen. Forfatteren, som ikke er utdannet lege, anbefaler blant annet å helle seg et glass vann og deretter visualisere at vannet fylles med hvitt lys: «Englene rundt deg vil forstå hva du gjør, og hjelpe deg med å samle inn lyset» står det i boka. Utgivelsen fikk krass kritikk, blant annet av lege Wasim Zahid, som mente at forlaget bidro til å spre farlige helseråd til en sårbar pasientgruppe.

Den gang forholdt Cappelen Damm seg også ganske tause. De ville ikke kommentere utgivelser av enkelttitler, sa de, men de ville vurdere å flytte boka ut av «fakta»-kategorien. «Forlaget antar bøker for oversettelse og utgivelse. Dersom innholdet skal diskuteres, mener vi at forfatteren selv må delta», sa Elisabeth Steen, daværende direktør i sakprosaavdelingen til Dagbladet.

Som Trine og Erna sikkert stadig gjentok på bokmessa i Frankfurt: Den norske forlagsmodellen er unik. En rekke særordninger, som momsfritak og innkjøpsordning, legger til rette for mangfold, bredde og tilgjengelighet. Disse forsvares blant annet med at lesingens verdi er uvurderlig for norsk kultur, at bokutgivelser er viktige for bevaringen av norsk språk og at forlagene bedriver folkeopplysning. Dermed forventes det også av norske at norske forlag at de har troverdighet og tyngde. Vi skal kunne ha tiltro til at de gjør veloverveide avgjørelser og kvalitetssikrer utgivelsene sine. For ett sted går grensen.

Cappelen Damm er Norges største forlag. En bauta i norsk forlagsvirksomhet. Å gi bli gitt ut på Cappelen Damm gir, enn så lenge, en forfatter autoritet, legitimitet og tilgang til et betraktelig pr-apparat. Men når de nå har begynt å gi ut svada, klarer de ikke engang å begrunne hvorfor.

Ansvarsfraskrivelse er en farlig vei for et forlag. I praksis har de nå overlatt forsvaret av egen bokutgivelse til folk med beviselig mindre peil på forlagsetikk enn dem: De som tilfeldigvis skulle finne på å skrive et leserinnlegg eller stille til debatt i radioen. Som Alternativmessens Christian Paaske, en mann som har argumentert for at jorda er flat. Eller mentor og coach Fay Skandsen, som blant annet arrangerer gudinneweekends. All ære til dem for at de stiller opp i debatt, men hvis Cappelen Damm ikke ser at dette undergraver deres forlagsvirksomhet er det rett og slett helt absurd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer