Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forlag lurt trill rundt av falsk bok

Forfatteren hadde aldri vært involvert i gjengkriminalitet.

Verden vil bedras, og forlagsverdenen er tydeligvis ikke noe unntak. Bare i løpet av de siste ukene er to mye omtalte bøker blitt avslørt som ren svindel - den ene i USA, den andre i Europa.

Den amerikanske storavisen The New York Times kunne i uken som gikk, avsløre at «Love and Consequences», angivelig et beinhardt oppgjør med narkotika og gjengkriminalitet, var rent oppspinn fra forfatterens side. Avisen hadde tidligere skamrost boken.

Den hadde også laget et større portrett av «bokens forfatter», som skulle være en pike av halvt hvit og halvt indiansk opprinnelse. Denne forfatteren, navngitt som Margaret Jones, skulle ha vokst opp i et av Los Angeles’ røffeste strøk.

Velstående

I virkeligheten er «Love and Consequences» skrevet av Margaret Seltzer, som er 33 år gammel, hvit og fra en velstående del av California-storbyen. Hun vokste opp sammen med sine biologiske foreldre og så heller lite til gatevold og narkolanging.

Men mange lesere lot seg fascinere av fortellingen om hvordan unge Margaret fikk sitt første skytevåpen i gave da hun var 14 år gammel.

I Frankrike og Belgia var like mange fascinert av beretningen om en annen oppvekst i boken «Født blant ulver».

Den handler om hvordan en ung jødisk pike krysser Europa sammen med en ulveflokk etter at foreldrene hennes er blitt tatt av nazistene og sendt bort fra hjembyen Brussel. En belgisk avis avslørte i februar fortellingen som løgn og forbannet dikt.

FALSK: 
«Født blant ulver». Foto: AFP/Scanpix
FALSK: «Født blant ulver». Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Virkelig

Men forfatteren Misha Defonseca, som egentlig heter Minique de Wael, forsvarer seg mot anklagene om at hun bedrar sine lesere.

- Boken er en historie, min historie. Den er ikke sann. Men den er virkelig, den er min måte å overleve på, forklarer hun.

Det leie med slike falske litterære sensasjoner er at de har en tendens til å bli avslørt. Kroneksempelet er Adolf Hitlers angivelige dagbøker, som dukket opp i 1983 og som ble utropt til ett av det 20. århundres mest sensasjonelle funn.

Selveste Lord Dacre - en britisk historiker bedre kjent under navnet Hugh Trevor-Roper - gikk god for at bøkene var ekte. Men de var kokt i hop av den tyske journalisten Gerd Heidemann og falskneren Konrad Kujau, som begge fikk lange fengselsstraffer.

FALSK: «Love and Consequences».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media