Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forlagene får etisk plakat - etter press

Men vil ikke sammenlikne med pressens «Vær varsom»-plakat.

IKKE PFU: Kristenn Einarsson er sjefen for Forleggerforeningen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
IKKE PFU: Kristenn Einarsson er sjefen for Forleggerforeningen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Forleggerforeningen har konkludert med at et felles sett av retningslinjer vil være til hjelp i videreutviklingen av de redaksjonelle vurderingene internt i forlagene, og har derfor besluttet å innarbeide etiske retningslinjer for sakprosa i foreningens vedtekter, skriver Forleggerforeningen i en pressemelding.

Det var Marit Christensen omstridt bok om Wenche Behring Breivik som kom ut på Aschehoug forlag, som aktualisert debatten om et slags PFU for sakprosabøker.

Etterlyste PFU Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund,  etterlyst et slags PFU for sakprosabøker og debatten var heftig.

Mange stilte spørsmålet: Hva er egentlig forskjellen mellom en stor featureartikkel og en journalistisk sakprosabok, blant andre Dagbladets bokanmelder Jon Rognlien i en kommentar.

De etiske retningslinjene skal rettlede forlaget i deres arbeid.

Det understrekes at fordi forholdet mellom forfatter og forlag er grunnleggende forskjellig fra forholdet mellom en journalist og avis, kan ikke forlagenes nye «etiske plakat» sammenliknes med Vær varsom-plakaten til pressen.

I forlagsbransjen er forfatteren primærforvalteren av opphavsretten til verket og den viktigste avsenderen av budskapet - ikke forlagene. Derfor skal det ikke opprettes en tilsvarsinstans av typen Pressens faglige utvalg.

Vær modig-regel Retningslinjene skal også inneholde et «vær modig»-avsnitt fordi litteraturens form og innhold må være friest mulig. I sitt innlegg i Aftenposten skriver administrerende direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, at bransjen må våge å utfordre holdninger og oppfatninger.

Styret i Forleggerforeningen har også vurdert om retningslinjene skal gjelde for skjønnlitteratur, men konklusjonen var nei. 

Forleggerforeningen skal sende forslaget på høring i organisasjonen, og den formelle beslutningen blir tatt på generalforsamlingen i juni, heter det i pressemeldingen. 

   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!