DEBATT

Forlagene opprettholder bestselgerfokuset

Når jeg går på en pressekonferanse hvor en høstliste skal lanseres, ønsker jeg å bli informert om bredden. Spennende debutanter. Men det er bestselgerne som blir viet fokus.

BESTSELGERFOKUS: «Inntrykkene jeg sitter igjen med er temmelig nedslående, og konklusjonen lett å trekke: forlagene er med på å skape og opprettholde dagens bestselgerfokus, og de største forlagene er verst», skriver innleggsforfatteren, og etterlyser bedre markedsføring av debutanter. Foto: Nina Hansen
BESTSELGERFOKUS: «Inntrykkene jeg sitter igjen med er temmelig nedslående, og konklusjonen lett å trekke: forlagene er med på å skape og opprettholde dagens bestselgerfokus, og de største forlagene er verst», skriver innleggsforfatteren, og etterlyser bedre markedsføring av debutanter. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten har jeg vært til stede på nesten alle pressekonferanser hvor norske forlag har presentert sine høstlister. I tillegg har jeg møtt på mange av forlagenes bokmøter. Sistnevnte er kvelder hvor forlagene presenterer sine titler for bokhandlere og bibliotek, og bokbloggere pleier også å bli invitert. Inntrykkene jeg sitter igjen med er temmelig nedslående, og konklusjonen lett å trekke: forlagene er med på å skape og opprettholde dagens bestselgerfokus, og de største forlagene er verst.

Pressekonferanser og bokkvelder har to ulike fokus. På pressekonferansene presenterer forlagene sin høstliste, og de frammøtte er som regel pressefolk, bokbloggere og representanter fra andre forlag. Bokkveldene har et litt annet fokus. Her skal det oppmuntres og inspireres til salg av bøker. Det er på disse kveldene bokhandelansatte skal overbevises om hvorfor de må anbefale og selge ulike titler fra forlagets katalog. Ulikhetene til tross, jeg har registrert en stor likhet mellom bokmøtene og pressekonferansene denne høsten, og det er at det alltid er de samme bøkene det fokuseres på. Riktignok finnes det enkelte unntak, men tendensen står seg likevel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer