Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forlaget ble slått i bakken av krimboka til den helt ukjente forfatteren

Så ringte de, og fikk vite sannheten: Han soner på livstid for drap.

LIVSTIDSFANGE: Alaric Hunt er 44 og har sittet i fengsel siden han var 19 og ble funnet skyldig i drap. Nå debuterer han som forfatter etter at hans bok «Cuts Through Bone» vant en stor manuskonkurranse i USA. Foto: Macmillian/St. Martins Books
LIVSTIDSFANGE: Alaric Hunt er 44 og har sittet i fengsel siden han var 19 og ble funnet skyldig i drap. Nå debuterer han som forfatter etter at hans bok «Cuts Through Bone» vant en stor manuskonkurranse i USA. Foto: Macmillian/St. Martins Books Vis mer

(Dagbladet): Alaric Hunt er 44 år, fra South Carolina og forfatteren bak «Cuts Through Bone» - krimromanen som i vinter vant en stor manuskonkurranse utlyst av forlagsgiganten St. Martins Press i samarbeid med den amerikanske krimforfatterforeninga.

Forlaget ble slått i bakken av de realistiske skildringene i bokmanuskriptet til den helt ukjente skribenten.

Først da de ringte for å fortelle ham at de ville gi ut boka og sende ham et forskudd på 10 000 dollar, ble forlaget oppmerksomme på at forfatteren selv er kriminell - og at han sitter fengslet på 25. året med en livstidsdom for drap, skriver New York Times.

Men det endret ikke forlagets holdning.

- En av de fine tingene ved denne konkurransen er at den er åpen for alle. Hunt har lov til å skrive og sende det han skriver til andre, og ingen har sagt at han ikke kan publiseres. Dette handler ikke om at han prøver å tjene penger på forbrytelsen han har begått, sier Andrew Martin i St. Martins Press-imprinten Minotaur til New York Times.

Tente på hus for å rane smykker Den ferske forfatteren hadde en trøblete oppvekst i fattigslige kår; fikk juling av mora og narko av stefaren, og hadde tegning, skriving og rollespill som eneste muligheter til virkelighetsflukt. I 1988 gjorde Alaric Hunt sin store blemme: Han ble med storebroren på et kupp som skulle sikre dem penger til skolegang.

Ei natt tente de på to bygninger i hjembyen Clemson for å avlede politiets oppmerksomhet mens de gjorde innbrudd i en smykkeforretning.

Men smykkene de fikk med seg, var knapt verdt lommerusk, og i det ene huset de hadde tent på brant den 23 år gamle universitetsstudenten Joyce Austin inne. Kort tid etter ble brødrene pågrepet, og begge ble dømt til fengsel på livstid, uten benådningsmuligheter før de hadde sonet minst 30 år.

- Det hjemsøker meg fortsatt at jeg ikke klarte å se lenger enn til mine egne behov, og at jeg satte andre mennesker i fare. Handlingen som for alltid skulle definere meg, var ikke noe jeg gjorde, men noe jeg ikke gjorde - jeg tenkte meg ikke om, sier Hunt til New York Times i brevkorrespondanse fra fengselet i Bishopville, South Carolina.

- Jeg tok livet av Joyce Austin, og jeg tok livet av meg selv og broren min. Der er det et hull jeg aldri kan fylle, sier han.

Skrev romanen for hånd Det var i fengselsbiblioteket Hunt oppdaget både Hemingway og den greske antikkens mestere, og det var i fengselet han begynte å pusle med sine egne noveller.

Da han mange år seinere oppdaget manuskonkurransen til St. Martins Press og Private Eye Writers of America hadde han egentlig sluttet å bidra til slike; det kostet ham for mye i porto.

Her var imidlertid premien så god at han ville gjøre et forsøk, og på fem måneder skrev han «Cuts Through Bone» for hånd i fengselet, ved å utnytte morgener, kvelder og pauser i det daglige arbeidet.

Bokas handling kretser rundt en uskyldig veteran fra krigen i Afghanistan som blir anklaget for drap på ei ung kvinne. Den har ingen likheter med drapshandlingen Hunt selv begikk, men ifølge New York Times har hovedpersonens eksistensielle kamp og komplekse forhold til sine søsken klare paralleller i forfatterens eget liv.

Pårørende ble rasende Handlingen er lagt til New York, en by Alearic Hunt imponerende nok aldri har satt sine bein i, men som han har gjenskapt på bakgrunn av gamle kart og episoder av «Law & Order».

Ei som ikke er så imponert, er moren til Hunts drapsoffer. Hun ble rasende da hun fikk vite at datterens drapsmann nå hylles som krimforfatter.

- Dette er Amerika. Jeg kan ikke hindre ham i å gi ut bok. Men bare å vite om det, virvler opp masse følelser jeg ikke vil ha noe med å gjøre, sier hun til New York-avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media