PLAGIERER: Store deler av boka til det danske folketingsmedlemmet Naser Khader «Hjertet bløder» er avskrift. Og boka trekkes tilbake. Foto: NTB Scanpix
PLAGIERER: Store deler av boka til det danske folketingsmedlemmet Naser Khader «Hjertet bløder» er avskrift. Og boka trekkes tilbake. Foto: NTB ScanpixVis mer

Forlaget brenner bøkene til dansk toppolitiker etter plagiatskandale

11 kapitler i folketingsmedlem Naser Khaders bok inneholder avskrift.

(Dagbladet): «Minst 11 av bokas i alt 75 små kapitler inneholder lengre passasjer som etter alt å dømme er skrevet av etter bøker, artikler og oppslagsverk, og dette nevnes ikke noe steder i boka.»

Dette skriver danske Weekendavisen.

Urealistiske mirakler

Det var i 2015 at boka «Hjertet bløder - arabisk forår og opløsning» av folketingsmedlem Naser Khader (53) og forfatter Stig Matthiesen kom ut. Her skriver de om den arabiske våren, og hvordan forventningene om mirakler som man har hatt i Vesten, er helt urealistiske.

Først nå kommer beskyldningene om plagiat opp.

De to forfatterne er uenige om hvem som står bak avskriften. Khader sier han er rystet, og at han bare er intervjuet i boka.

Ifølge Stig Matthiesen, som også er journalist, kommer hvert ord i boka fra Naser Khader.

Brenner restopplaget

- Vi er skyldige i et uaktsomt intellektuelt tyveri, og det er vi veldig lei oss for, sier kreativ direktør i forlaget People's Press, Jakob Kvist. Det er de som har gitt ut boka.

Han mener det bare er en ting å gjøre i og med at plagiatet er av et så stort omfang, de trekker boka fra markedet.

- Og det som er igjen av opplaget, brenner vi, sier han til Weekendavisen.

Talsmann for demokrati

Naser Khader kom til Danmark fra Syria i 1974, og fikk innvilget statsborgerskap. Han har vært i politikken siden 90-tallet, med ulike partitilhørigheter. I 2009 ble han medlem i Det Konservative Folkeparti, og han sitter nå i Folketinget.

Han har fått merkelappen Danmarks mest populære politiker, og er en ivrig debattant. I Klassekampen for et år siden skrev han i en kronikk: «Med hånden på hjertet må vi si at mange arabiske menn har et forkvaklet forhold til kvinner og sex.»

Khader er kjent som talsmann for demokrati og islam, og da striden om Muhammed-karikaturene i Jyllandsposten startet i 2005, stiftet han bevegelsen Moderate Muslims, seinere Democratic Muslims.

Beskyldninger om plagiat

At forfattere blir beskyldt for plagiat, skjer med jevne mellomrom.

I 2006 konkluderte Høyesterett i London med at Dan Browns «Da Vinci-koden» ikke var en plagiat av «Hellig Blod, Hellig Gral». Forfatterne Michael Baigent og Richard Leigh hevdet nemlig at temaer fra deres bok ble plagiert av Brown.

Tidligere i år beskyldte journalistene Eskil Engdal og Kjetil Sæter i Dagens Næringliv forfatteren Øystein Wiik for å ha plagiert deres reportasje « Jakten på fiskepiratene» i sin roman «Skorpionen».

BESKYLDT: Da Dan Brown kom ut med «Da Vinci-koden», ble han beskyldt for å ha plagiert andre verk. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BESKYLDT: Da Dan Brown kom ut med «Da Vinci-koden», ble han beskyldt for å ha plagiert andre verk. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Forlagsdirektør i Aschehoug, Kari Spjeldnæs, sa da til Journalisten at Wiik har brukt DN-reportasjen som inspirasjon. At det er beklagelig at enkelte setninger i Wiiks bok er gjengitt nærmest identisk med dem i reportasjen, og at de skal rydde opp i dette.

Da Vigdis Hjorth kom med romanen «Tredje person entall» i 2009, kalte leseforsker Bjørn Kvalsvik Nicolaysen det for plagiat. I romanen er flere sitater hentet fra boka «Austerlitz» av den tyske forfatteren W.G. Sebald. Hjorth innrømmet da gjenbruken, ifølge Aftenposten.