Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forlaget stopper kontroversiell Guillou-bok etter faktafeil

- Hensikten er å gjøre meg til evig løgner.

RASER MOT BOK: Suksessforfatter Jan Guillou har påpekt flere faktafeil i den uautoriserte boka om han som skulle slippes i disse dager. Nå er boka stoppet av forlaget Nordstedth. Foto:Thomas Rasmus Skaug
RASER MOT BOK: Suksessforfatter Jan Guillou har påpekt flere faktafeil i den uautoriserte boka om han som skulle slippes i disse dager. Nå er boka stoppet av forlaget Nordstedth. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

(Dagbladet): - Vi trekker boka tilbake fordi det finnes grunner til å tro at det enkelte steder finnes alvorlige feil av den typen som ikke skal forekomme i denne typen bøker, sier Peter Karlsson, forelegger i forlaget Nordstedths til den svenske avisa Expressen.

Allerede før den er sluppet, har journalist Paul Frigyes bok «Höjd över varje misstanke» om forfatter Jan Guillou høstet sterk kritikk. Nå er den stoppet på vei til bokhandlerne etter å ha fått sterk kritikk, særlig av Guillou selv.

- Vi stopper alle leveranser, og tilbakekaller bøker som allerede er sendt ut, sier Karlsson videre til Expressen.

- Skulle spurt meg
I boka som Frigyes har jobbet med i flere år, hevder han at Guillou lyver når han har sagt at hans far og farfar var motstandsmenn under krigen, noe den kjente forfatteren blant annet har skrevet om i boka «På jakt efter historien - spioner, reportage och häxor».

I et innlegg på Expressens nettsider skriver Frigyes at han ikke har funnet navnene til Guillous far og bestefar i de offentlige arkivene over franske motstandsmenn under krigen, som Guillou hevder at de var. 

Det forklarer den kjente forfatteren slik: 

- De finnes sikkert der, men det er bare at journalisten ikke har funnet det. Han kunne bare ha spurt meg, sier han. 

Vitnemål
I den nye boka skriver også Frigyes også at Guillou ble utvist fra skolen Solbacka uten å ha fått vitnemål.

I en tv-debatt på svt i dag morges gikk Jan Guillou til sterkt motangrep mot biografen, og forlangte at boka ble stoppet. Blant annet dro han fram dokumentasjon på at fullførte skolegangen på Solbacka, nemlig sitt eget vitnemål.

- Hensikten er å gjøre meg til en evig løgner. Forfatteren tar feil. Dette er et forsøk på karaktermord, sier Guillou til Expressen, som har besøkt ham i Franschhoek, Sør-Afrika.

Faktafeil
Feilene i boka fikk forfatteren til å forlange at den skulle stoppes før fakta var rettet opp i.

- De har dratt inn bøker for mindre dumheter enn dette, så jeg håper at de gjør det, sa han til Expressen tidligere i dag.

Frigyes gikk da ikke med på en stopp av boka, men sa at de ville publisere en rettelse om det skulle vise seg at faktaopplysninger i boka viste seg å være feilaktige. Det godtok ikke Guillou. Og nå er boka altså trukket inntil videre.