Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forlaget: Svarer på Dureks kritikk

Durek Verrett hevder at forlaget Cappelen Damm ikke informerte ham før de stoppet utgivelsen. Men det sier forlaget er feil.

STOPPER BOKA: Sjaman Durek Verrets bok «Spirit Hacking», vil ikke bli utgitt på norsk likevel. Forlagt, Cappelen Damm, stopper boka. - Riktig avgjørelse, sier kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten. Vis mer

I går ble det klart at Cappelen Damm trekker boka til Durek Verrett, og at de dermed ikke kommer til å gi den ut på norsk likevel.

Etter at forlaget stoppet den norske utgivelsen av boka «Spirit Hacking», har Dagbladet gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Durek Verrett eller noen i hans presseapparat.

- Ingen kommentar, takk, skrev Sam Ritter til Dagbladet i går. Ritter oppgir på sin Instagram-profil at han er Durek Verretts assistent.

Men i natt ga Verrett sitt svar i en direktesending på Instagram. Der gikk han rett i strupen på norsk presse, men også på forlaget Cappelen Damm. Han hevder at forlaget trakk boka uten å varsle Verrett eller teamet hans.

I live-sendingen sier han blant annet at «det er uheldig at forlaget valgte frykt framfor kjærlighet, og tok dette valget».

«SENSURERT»: Den selverklærte sjamanen, Durek Verrett, langet i natt ut mot norsk presse og forlaget Cappelen Damm etter at boka hans «Spirit Hacking» ikke skal utgis i Norge likevel. Video: @shamandurek Vis mer

- Informerte

Cappelen Damm på sin side mener at det er helt feil at Verrett ikke ble informert før de trakk boka. I en sms til Dagbladet skriver kommunikasjonssjef Tone Hansen i Cappelen Damm følgende:

- Dette stemmer ikke. Vi informerte Dureks litterære agent og hans forlag St. Martins Press i god tid før pressemeldingen gikk ut. Utover det har vi ikke ytterligere kommentar til Dureks utspill, sier Hansen.

Durek Verrett hevder i livesendingen tilsynelatende at han utsettes for sensur.

- Det er ingen grunn for at folk skal bli sensurert, sensur er så middelaldersk, sier han.

Samtidig peker han på at nordmenn som ønsker det fortsatt kan lese boka hans på engelsk.

- Hvis dere vil forby boka, gjør det, men det klarer dere ikke, sier Verrett, og viser til at den engelske versjonen av boka kan kjøpes på Amazon.

Føler seg misforstått

Det var da den engelske versjonen ble lansert tirsdag forrige uke, at rabalderet rundt boka begynte.

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger ga boka terningkast en, og omtalte boka som «Gal manns tale». Kulturredaktør Sigrid Hvidsten i Dagbladet mente at Cappelen Damm hadde et forklaringsproblem.

Spesielt var det den selverklærte sjamanens påstander om kreft som vakte sterke reaksjoner.

Verrett skriver blant annet i boka at sykdommer som kreft kan oppstå som et resultat av at vi ikke lenger ønsker å leve.

I nattas livesending sier Verrett at flere av tingene som tas opp i boka er misforstått og tatt ut av kontekst av norsk presse og andre.

Verrett understreker i videoen hvor viktige leger er i samfunnet.

- Men vi kan ikke benekte … alle de åra jeg har hjulpet folk med kreft, det jeg har sett og opplevd - ikke alt i kroppen handler om genetikk. Det kan også handle om miljø, forurensning og stress, ting som påvirker kroppen, sier han.

- Hårreisende

Flere eksperter Dagbladet snakket med var kritiske til boka: Kreftlege Andreas Stensvold beskrev Verretts uttalelser om kreft som «direkte farlige påstander».

Også Barnekreftforeningen har reagert kraftig på Verretts påstand om at barn kan påføre seg selv kreft.

- Dette kan ikke komme tydelig nok fram: INGEN barn påfører seg selv kreft, skrev leder Trine Nicolaysen i et innlegg publisert hos Dagbladet.

Nå sier Nicolaysen til Dagbladet at Barnekreftforeningen mener det var en riktig avgjørelse av Cappelen Damm å stoppe utgivelsen av boka.

- For det å gi ut ei bok med så mye vranglære, er uforsvarlig, sier hun.

Hun reagerte aller mest på Verretts påstander om barn og kreft.

- Det om at barn påfører seg selv kreft, og at de aksepterer at de selv har gjort det, det er det som var mest hårreisende, sier Nicolaysen.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

- Følte seg såret

Etter at hennes kronikk ble publisert hos Dagbladet, har hun fått enormt mye støtte fra medlemmer i Barnekreftforeningen.

- Vi har fått spesielt mye støtte fra våre medlemmer som selv har hatt barn med kreft. Alle har følt seg veldig såret over at noen kunne si noe sånn. De synes det var veldig trist, og ble såret over utspillet hans.

Hun understreker at Barnekreftforeningen ikke er imot alternativ behandling, men mener at man skal gjøre det i samråd med lege.

- Som jeg også sa i kronikken, så støtter vi et prosjekt. Vi ønsker både alternativ og ny behandling velkommen, så lenge det er gjort i samråd med lege, og det ikke utelukker den vanlige behandlingen, sier hun.

Siste håp

Den skolemedisinske behandlingen for barnekreft virker bedre og bedre, ifølge Nicolaysen, og overlevelsesandelen har økt med fem prosentpoeng de siste fem år. Men for dem behandlingen ikke fungerer for, har hun forståelse for at foreldre prøver å finne trøst og lindring i alternativ behandling.

- Du har dem som får beskjed om at det ikke er mer å gjøre. Da er det mange som tyr til et siste håp, det er forståelig at foreldre ikke gir opp, sier hun.

Verrett ble kjent for de fleste i Norge som kjæresten til prinsesse Märtha Louise (48), da de offentliggjorde forholdet sitt på Instagram i mai.

FRITTALENDE: Prinsesse Märtha Louise sin kjæreste, Durek Verrett, holder lite tilbake når han beskriver sexlivet sitt. Video: Rød Løper Vis mer

Dette sa forlaget Cappelen Damm da de stoppet utgivelsen onsdag ettermiddag:

- Ytringsfrihetens rammer skal være vide. Imidlertid reiser denne bokas innhold betydelige etiske spørsmål som er relevante for Cappelen Damm som utgiver, skriver forlaget i en pressemelding, og forklarer:

- For eksempel er avsnittene som omhandler kreft svært problematiske, og de kan være sårende, og i ytterste konsekvens skadelige, dersom det som står der tas bokstavelig.

- Leste ikke nøye nok

Til NTB vedgår forlagssjef Knut Ola Ulvestad at de ikke leste boka nøye nok da de antok den.

- Det har vi gjort nå. Vi har bestemt at den ikke kan utgis, sier han, og understreker at boka stoppes på grunn av etiske vurderinger.

Cappelen Damm ble oppmerksom på problematiske passasjer i boka først etter mediestormen som oppsto da den ble utgitt i USA.

- Det var passasjer i den amerikanske versjonen som vi ikke trodde var med i den norske utgaven. Det viste seg imidlertid at bøkene var identiske, sier Ulvestad.

Dagbladet har kontaktet Durek Verrett, og publisisten hans i USA. De har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

På spørsmål om han ønsket å kommentere ekspertenes kritikk, svarte Verrett via sin verifiserte Instagram-konto i forrige uke:

- Er de sjamaner? Har de trent på metodene våre? Har de satt seg ned og hatt en samtale om metodene våre? Lært om dem? Neppe. Og til de gjør det, er jeg ikke interessert i flere meninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media