Forlangte California-lover på Bislett

Og dermed får du Leonard Cohen-bilde i ønskereprise - fra Kalvøya i 1985. 12.000 fans på konserten i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Rockepoeten Leonard Cohen samlet om lag 12.000 fans på Bislett i kveld til sin første konsert her i landet på 15 år.

Men ferske bilder av den 73 år gamle legenden får vi ikke vist deg. Isteden får du en ønskereprise av Cohen som 51-åring på Kalvøya i 1985.

Managementet til kanadiskfødte Cohen krevde nemlig at pressefotografene skulle underkaste seg lover fra California på den norske nasjonalarenaen. Dermed sa de fleste store Oslo-avisene takk for seg og gikk før konserten begynte.

Et kvarter før konserten fikk fotografene valget mellom å signere en fotokontrakt som bryter helt med norske pressetradisjoner - eller dra hjem igjen.

Slik vil rockepoeten og hans stab bli behandlet for å la fotografene ta bilder -  les hele kontrakten her.

- Synd for Cohen selv

- Dette er jo synd for Cohen selv og hans mange norske tilhengere, men nå presenterte arrangørene på svært kort varsel begrensninger vi ikke har hatt før på norske arrangementer. Her gikk grensen for oss og de fleste av våre kolleger, sier fungerende sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet.no.

Fotografene måtte blant annet skrive under på at bildene bare skulle brukes en gang, at de ikke kan arkiveres og at Cohens management skal overta alle rettigheter til fotografenes bilder.

Ikke publikum

ØNSKEREPRISE:  Norgesvennen Leonard Cohen var mer omgjengelig med fotografene på Kalvøya i Bærum i 1985. Foto: ARNE V. HOEM.
ØNSKEREPRISE: Norgesvennen Leonard Cohen var mer omgjengelig med fotografene på Kalvøya i Bærum i 1985. Foto: ARNE V. HOEM. Vis mer

Dessuten: fotografene måtte forplikte seg til ikke å ta bilder av publikum eller andre personer på konsertarenaen heller - under "excklusive jurisdiction of the federal or state courts located in the State of California".

- Aldeles uakseptabelt, også rent juridisk. Men det var en fight fotografene ikke kunne ta et kvarter før hovedpersonen kom på scenen. Dessuten var jo dette en ren nyhetsbegivenhet med Bisletts come back som konsertarena, og det er jo mot alle enkle prinsipper for nyhetsbevilgning at vi må legge slike bånd på oss i en slik sammenheng.

- Og dermed blir det ingen konsertanmeldelse heller?

- Nei, bilder er halve opplevelsen å formidle fra en slik begivenhet. Da blir det en konsert for de som hadde anledning til å komme personlig, sier Helle til Dagbladet.no.

VG: mer og mer vanlig 
 Også VGs fotograf nektet å skrive under på kontrakten i forkant av konserten.

- Kontrakten hadde en for stor innskrenking av vår bruksrett til at vi kunne skrive under.

Det blir mer og mer vanlig med større typer kontrakter hvor vi snur i døra, sier bildesjef Thomas Andreassen i VG til Dagbladet.no.

Han sier det var mange av punktene i kontrakten som gjorde at VG valgte å gå før konsertstart.

Forlangte California-lover på Bislett

- Det var mange punkter vi ikke kunne godta, blant annet det å ikke kunne ta bilder av publikum. Hva skulle vi da gjort hvis noe hadde skjedd?

Turnerer videre

Rockelegenden fortsetter sin Europa-turne fram til slutten av juli.

Nærmeste konsertarenaer: 3. juli: Helsingborg, 5. juli: København, 6. juli: Århus.

LETTERE MED LILLEBJØRN OG DATTER: Lillebjørn Nilsen (57) og datteren Siri Nilsen varmet opp Bislett-publikummet til Leonard Cohen-konserten i kveld - med fotografene hjertelig til stede.
SIST SØNDAG: Under Glastonbury-festivalen i Sør-England sist søndag var Lenoard Cohen venn med fotografene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer