Forlater Metallica

Jason Newsted i Metallica slutter etter 14 år bak bassgitaren. Dermed får de resterende heavyrockerne det travelt med å finne en dugende erstatter før de går i studio til våren.

- På grunn av personlige årsaker og de fysiske skadene jeg har påført meg selv ved å spille den musikken jeg elsker, velger jeg å forlate bandet, sier Newsted til bandets hjemmeside.

Han legger til at dette er den vanskeligste beslutningen han noen gang har tatt, men at avgjørelsen er til beste for familien, han selv og bandets framtid.

Han forlater gruppa med de beste skussmål fra resten av bandet.

- Å ha spilt med noen som har en så utilslørt kjærlighet til musikk, vil inspirere meg for alltid. Han var en drivkraft for resten av oss, sier James Hetfield.

Lars Ulrich synes det er synd at Newsted forsvinner.

- Vi skiller lag med mer kjærlighet, mer gjensidig respekt og mer forståelse enn noen gang før.

Også Kirk Hammett kommenterer splittelsen:

- Jason er vår bror. Han vil bli savnet.

Det er tredje gang det suksessrike amerikanske heavybandet må finne seg ny bassist. Newsted, eller «Newkid» som han ble døpt den gangen, tok over etter Cliff Burton i 1986. Burton omkom i en ulykke med band-bussen i Sverige, dagen etter at Metallica hadde spilt i Drammenshallen. Bandets første bassist var Ron McGovney.

Newsted deltok på i alt seks plater: ...and justice for all, Metallica, Load, Re-Load, Garage Inc. og S&M.

Metallica startet opp i 1981 som speed-metallband, en sjanger innenfor tungrocken der det går svært fort i svingene. Etterhvert som de sakket av på farten, tiltok platesalget. Til sammen har de seks siste utgivelsene solgt 55 millioner eksemplarer.

Metallicas kommende album ventes utgitt på slutten av året eller tidlig i 2002. Det er foreløpig ikke kjent hvem som erstatter Jason Newsted.

Her er pressemeldingen fra bandet

<B>SLUTTER:</B> Jason Newsted (t.h.) legger inn årene etter 14 år i Metallica.