«5080»-duoen:

Forlater NRK: - Passer ikke inn

Satiriks-duoen avslutter samarbeidet med NRK etter ti år.

FORLATER NRK: Komikerduoen Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen skal fortsette å lage satire, men ikke på NRK. Foto: Ole Kaland / NRK
FORLATER NRK: Komikerduoen Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen skal fortsette å lage satire, men ikke på NRK. Foto: Ole Kaland / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen har i ti år underholdt NRKs seere med et satirisk blikk på nyheter og nyhetsmediene selv.

Duoen er særlig kjent fra det satiriske nyhetsprogrammet «Satiriks», der de har produsert humor og satire både for nett og TV.

Mandag kan imidlertid «5080»-programlederne fortelle at de har avsluttet samarbeidet med NRK.

Saken ble først omtalt i Journalisten.

- Vi passer ikke helt inn

- Vi regner med å lage mer TV snart. Det er en spennende høst for oss, for vi har en del muligheter, og så må vi finne opp oss selv på ny utenfor NRKs trygge favn, sier Johansen om duoens framtidsplaner.

Han sier også at valget om å forlate NRK kommer til dels som en reaksjon på statskanalens nye strategi.

- NRK setter noen veldig høye krav til seertall, og hvor bredt et program skal nå ut, sånn at de ender opp med å produsere programmer som de kommersielle kanalene kan lage like godt, forteller Johansen.

Johansen forklarer at en allmennkringkaster tradisjonelt sett har kunnet ta større risiko og være mer nyskapende enn de kommersielle kanalene, men at NRKs nye strategi gjør dette mindre mulig.

ANTISEMITTISK: Kommentarfeltet på Facebook gikk amok etter at NRK Satiriks viste en videosketsj som mange mente var lite morsom. Video: NRK / Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- I NRKs nye strategi, så er seertallene konge. Vi passer ikke helt inn i den nye strategien. Det er et retningsvalg de har tatt, og da blir det mindre spiss satire og mer Maskorama, sier Johansen.

Johansen bekrefter også at han og Vik Pedersen har planer om å fortsette å jobbe sammen i framtida.

- Ja, med mindre Sturle ditcher meg. Han er jo den peneste av oss, så det kan være at han blir værende i NRK for å gå inn i den «yngre og penere»-strategien, sier Johansen.

- Drevet av frustrasjon

Selv om de to nå ønsker å ta fatt på nye prosjekter betrygger Johansen med at det nok blir en del satire også i framtida.

- Vi kommer nok til å fortsette å holde på med en del satire. Det er veldig vanskelig å skru av den muskelen. Jeg har vært i pappaperm nå, og jeg synes det er vanskelig å åpne ei avis uten å få gjort noe produktivt med all frustrasjonen jeg føler over det jeg leser, sier Johansen.

Frustrasjon, bekrefter Johansen, er et drivende kreativt element for de to komikerne.

- Humoren er absolutt drevet av frustrasjon. Vi er irritert på avisene - på at de ikke er som vi vil at de skal være, sier Johansen til Dagbladet.

Han sier også at de to komikerne ikke utelukker en eventuell retur til NRK i framtida.

- Det må også sies at det ikke er sånn at vi bryter med NRK, for vi har jo også hatt lyst til å gjøre flere ting med dem, forteller Johansen, og påpeker at de tidligere har følt seg godt ivaretatt av statskanalen.

- Ikke motstridende

I en e-post til Dagbladet sier fungerende redaktør i NRK underholdning, Christina Rezk Resar, at «Satiriks»-profilenes exit fra NRK var en gjensidig beslutning mellom partene, da man ikke kom fram til et prosjekt som traff på både strategi og behov.

- Vi har som sagt ikke konkrete planer for dem akkurat nå, men det er ikke noe mer dramatisk enn det. De står nå friere til å jobbe med andre prosjekter, sier Resar.

Hun beskriver også samarbeidet mellom «5080»-programlederne og NRK som svært godt, og sier NRK i likhet med Johansen mener et framtidig samarbeid fortsatt kan være mulig.

- Vi er så stolte av hva «Satiriks» og de/vi har fått til disse åra. De har levert satire på svært høyt nivå og har vært med å bygge et miljø for flere andre satirikere også, skriver Resar.

Resar sier også at «ungt og bredt»-strategi ikke er uforenlig med satire, og mener Johansen kritikk er satt på spissen.

- Det er ikke noe motstridende i å satse ungt og bredt med satire, men handler om at vi ikke fant en god nok idé å jobbe videre med - ennå, sier Resar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer