Forleggerforeninga protest-forlater internasjonal forening

Vil ha medlemmer fra Saudi-Arabia og Kina.

FÅR IKKE BLOGGE: Fengslingen og mishandlingen av bloggeren Raif Badawi er et eksempel på Saudi-Arabias eklatante overgrep mot ytringsfriheten, og har ført til demonstrasjoner verden over. Likevel tas saudiarabiske forleggere opp i den internasjonale forleggerforeningen. Foto: NTB Scanpix
FÅR IKKE BLOGGE: Fengslingen og mishandlingen av bloggeren Raif Badawi er et eksempel på Saudi-Arabias eklatante overgrep mot ytringsfriheten, og har ført til demonstrasjoner verden over. Likevel tas saudiarabiske forleggere opp i den internasjonale forleggerforeningen. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den norske forleggerforening melder seg ut av den internasjonale forleggerforeningen (IPA).

Det skjer i protest mot at forleggerforeninger fra stater som ikke respekterer ytringsfriheten aksepteres som medlemmer.

«Innlemmelsen av Kina og Saudi-Arabia utfordrer IPAs stemme i arbeidet for ytringsfriheten. Derfor har Den norske Forleggerforening fattet et prinsippvedtak om å melde seg ut av den internasjonale forleggerforening» skriver forleggerforeningens administrerende direktør Kristenn Einarsson i en pressemelding i dag.

Det var tidligere denne måneden at International Publishers Association, en over hundre år gammel sammenslutning av nasjonale, regionale og spesialiserte forleggerforeninger fra over 50 land, vedtok å ta opp nye medlemmer fra Bangladesh, Hellas, Tunisia, Peru, Slovenia, Saudi-Arabia og Kina.

De to siste ble innlemmet mot anbefalingen til foreningens «Freedom to publish»-komite, ifølge Den norske forfatterforening.

I henhold til IPAs vedtekter kan ikke utmeldelsen tre i kraft før i 2016, og Den norske forfatterforening vil i mellomtiden samarbeide med andre nasjonale forleggerforeninger som er bekymret over utviklingen.

«Et eventuelt fortsatt medlemskap for oss etter 2016 forutsetter nødvendige endringer, slik at IPA med troverdighet kan sies å være en organisasjon som har «freedom to publish» som et av sine viktigste mål og at det stilles krav til alle medlemmer om å praktisere i henhold til dette», står det i pressemeldinga.

MELDER SEG UT: Kristenn Einarsson og Forleggerforeningen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
MELDER SEG UT: Kristenn Einarsson og Forleggerforeningen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer