«Vaginaenes Mona Lisa»

Forlik etter «Vaginaenes Mona Lisa»-sensur

Facebook har kommet til enighet med fransk lærer i ytringsfrihetssak.

BERØMT: Gustave Courbets «L’Origine du Monde», eller «Verdens opprinnelse» som verket heter på norsk, blir malt i 1866. Over 150 år seinere skaper maleriet debatt. Foto: Gianni Dagli Orti / REX / NTB scanpix
BERØMT: Gustave Courbets «L’Origine du Monde», eller «Verdens opprinnelse» som verket heter på norsk, blir malt i 1866. Over 150 år seinere skaper maleriet debatt. Foto: Gianni Dagli Orti / REX / NTB scanpixVis mer

Da den kunstinteresserte læreren Frederic Durand i 2011 la ut et bilde av Gustave Courbets «Verdens opprinnelse» på sin Facebook-profil, ble det for mye for sosiale medier-giganten.

Facebook har strenge regler for framstilling av nakenhet, og stengte Durands profil, noe som ble starten på en åtte år lang konflikt mellom de to partene, skriver Politiken.

Courbets «Verdens opprinnelse» ble malt i 1866, og byr på en eksplisitt framstilling av et kvinnelig underliv.

Dro Facebook for retten

Dagbladet har tidligere skrevet at det berømte maleriet gjerne blir kalt for «Vaginaenes Mona Lisa», selv om det er tydelig at det er en vulva og ikke vagina (skjede) som den franske realisten har ført i penselen.

Durand har kjempet for sin rett til å dele «Verdens opprinnelse» med sine Facebook-venner, og gikk til sak for krenkelse av ytringsfriheten, med et krav om 20 000 euro i erstatning. Han fikk medhold i en parisisk domstol i 2015.

I 2018 ga en høyere rettsinstans medhold til Facebook, skriver Agence France-Presse (AFP).

PROTEST: Rundt 100 mennesker demonstrerte nakne foran Facebook sitt hovedkvarter i New York. Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix Vis mer

Har inngått forlik

Den franske læreren forberedte opprinnelig en anke, men har nå inngått forlik med Facebook.

Durands advokat Stephane Cottineau sier til AFP at avtalen setter punktum for den rettslige striden mellom hennes klient og Facebook. Avtalen går ut på at sosiale medier-giganten skal donere et uspesifisert beløp til en fransk gatekunst-forening kalt Le Mur («Veggen», journ.anm.).

Cottineau har ikke kommentert ikke hvorfor akkurat denne foreningen ble valgt, eller hvilken side som initierte forliket.

Skaper debatt

«Verdens opprinnelse» henger på Musée d'Orsay i Paris.

I fjor høst mente eksperter at de hadde løst mysteriet om hvem som hadde ligget modell for maleriet.

I lang tid har man trodd at den kvinnelige kroppen tilhørte Courbets elsker, den irske modellen Joanna Hiffernan, men nye bevis tyder på at det var den parisiske ballettdanseren Constance Queniaux som ble foreviget via olje på lerret.

Har fornyet regelverket

I dagens Facebook-regelverk heter det at reglene rundt publisering av innhold som framstiller nakenhet har blitt «mer nyanserte» med tiden. Per nå tillater sosiale medier-plattformen «fotografier av malerier, skulpturer og annen kunst som framstiller nakne figurer».

Til tross for flere nyanser i regelverket, skaper Facebook stadig debatt.

Tidligere sommer demonstrerte rundt 100 nakne personer foran lokalene til Facebook på Manhattan i New York, for å protestere mot Facebook og Instagrams sensur av «kunstnerisk nakenhet».

I 2016 gikk Aftenposten hardt ut mot Facebook-sjefen Mark Zuckerberg, etter at Facebook sensurerte et ikonisk bilde fra Vietnamkrigen.