«Vaginaenes Mona Lisa»

Forlik etter «Vaginaenes Mona Lisa»-sensur

Facebook har kommet til enighet med fransk lærer i ytringsfrihetssak.

BERØMT: Gustave Courbets «L’Origine du Monde», eller «Verdens opprinnelse» som verket heter på norsk, blir malt i 1866. Over 150 år seinere skaper maleriet debatt. Foto: Gianni Dagli Orti / REX / NTB scanpix
BERØMT: Gustave Courbets «L’Origine du Monde», eller «Verdens opprinnelse» som verket heter på norsk, blir malt i 1866. Over 150 år seinere skaper maleriet debatt. Foto: Gianni Dagli Orti / REX / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da den kunstinteresserte læreren Frederic Durand i 2011 la ut et bilde av Gustave Courbets «Verdens opprinnelse» på sin Facebook-profil, ble det for mye for sosiale medier-giganten.

Facebook har strenge regler for framstilling av nakenhet, og stengte Durands profil, noe som ble starten på en åtte år lang konflikt mellom de to partene, skriver Politiken.

Courbets «Verdens opprinnelse» ble malt i 1866, og byr på en eksplisitt framstilling av et kvinnelig underliv.

Dro Facebook for retten

Dagbladet har tidligere skrevet at det berømte maleriet gjerne blir kalt for «Vaginaenes Mona Lisa», selv om det er tydelig at det er en vulva og ikke vagina (skjede) som den franske realisten har ført i penselen.

Durand har kjempet for sin rett til å dele «Verdens opprinnelse» med sine Facebook-venner, og gikk til sak for krenkelse av ytringsfriheten, med et krav om 20 000 euro i erstatning. Han fikk medhold i en parisisk domstol i 2015.

I 2018 ga en høyere rettsinstans medhold til Facebook, skriver Agence France-Presse (AFP).

Har inngått forlik

Den franske læreren forberedte opprinnelig en anke, men har nå inngått forlik med Facebook.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer