Forlik foran avgrunnen

Ingress

Meninger

EU klarte igjen å avverge full krise med et forlik da finansministrene i Eurogruppa fredag ga Hellas en avtale om forlengelse av den andre krisepakken i fire måneder. Forhandlingene måtte opp på alle høyeste nivå, med medvirkning av presidenten i EU-rådet, Donald Tusk, presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, økonomikommissær Pierre Moscovici, presidenten i Eurogruppa, Jeroen Dijsselbloem, og Pengefondets leder, Christine Lagarde. De ville unngå et nytt basketak i Eurogruppa mellom finansministrene i Tyskland og Hellas, Wolfgang Schäuble og Yanis Varoufakia, og ha en avtale klar før møtet. De ringte rett til statsminister Alexis Tsipras i Aten.

Sjefen i Euro-banken, Mario Draghi, hadde gitt dem en alarmerende advarsel. Fra desember er kapitalflukten fra greske banker på 20 milliarder euro. En avtale kunne ikke vente til tirsdag, som «haukene» ville, når Tsipras skal legge fram hvilke reformer Hellas skal gjennomføre som motytelser for hjelpen. I dag feirer grekerne avslutningsfesten på karnevalet, og det kunne bli storm på bankene når de åpner tirsdag.

Hvem som «vant» striden avhenger av hva som måles og er mindre viktig. EU har igjen vist sine evner i krisehåndtering. Når Schäuble etterpå prøver å helle så mye salt som mulig i grekernes sår, så kan det både være stabeistets raseri som får utløp og et politisk forsøk på å dekke over for egne velgere hva han godtok. Sett utenfra ser han i alle fall ut som en furten gjerrigknark.

Tsipras har fått en avtale som er vanskelig å forklare sine velgere. Men Hellas har fått armslag til å velge hvilke reformer de vil gjennomføre så sant de holder budsjettbalansen. Ingen venter seg vansker på tirsdag. Vanskene kan komme i april, når man skal gjennomgå hva grekerne har fått til under avtalen om forlengelse, og i juni, når forhandlingene om en tredje krisepakke tar til.

For grekerne er lidelsene langt fra over. Spørsmålet er om de er tålmodige nok til å la Syriza få tid til å gjennomføre sin politikk. Framfor «å selge arvesølvet» ved privatisering, vil Tsipras skaffe inntekter ved å innkreve skatter og rydde opp i korrupsjonen, en storvask av Hellas som EU burde hylle.