FORLOT KINOSALEN: Da filmen «The Nightingale» nylig hadde premiere i Australia, skal flere kinogjengere salen ha forlatt kinosalen etter 20 minutter med brutale voldsscener mot kvinner og barn. Video: IFC Films Vis mer

«The Nightingale»

Forlot kinosalen etter brutale voldtektsscener

Flere publikummere reiste seg og forlot kinosalen etter 20 minutter med vold og voldtektsscener i «The Nightingale».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da den historiske hevnthrilleren «The Nightingale» nylig hadde premiere i Australia, var det flere av publikummerne som valgte å forlate kinosalen etter om lag 20 minutter med voldsscener mot både kvinner og barn, skriver The Independent.

- Lange voldtektsscener

«The Nightingale» er regissert av Jennifer Kent, som står bak filmen «The Babadook». Filmen er lagt til 1825, og forteller historien om den 21 år gamle irske straffangen Clare, spilt av Aisling Franciosi, ifølge filmdatabasen IMDb.

Hun jager en britisk offiser og hans soldater gjennom den tasmanske villmarka, fast bestemt på å ta hevn for grusomhetene som han har utsatt hennes familie for. På veien får hun hjelp av en aborigin ved navn Billy - som også sliter med voldstraumer.

Filmen ble vist søndag kveld som en del av Sydney Film Festival, med over 1000 solgte billetter. Australske medier har rapportert fra visningen - og skriver at filmens første del konfronterer publikum med flere lange voldtektsscener.

Da den tredje voldtektsscenen rullet over lerretet etter bare 20 minutters visningstid, var det noen som hadde fått nok, skriver News.com.au.

Gikk ut av salen

Mens skrikene fremdeles gjallet fra kinoens lydanlegg, gikk flere kinogjengere ut av salen. Andre tok til å rope ut kritikk, ettersom filmens regissør satt blant publikum.

- Hun har allerede blitt voldtatt, vi trenger ikke se det igjen, skal en kvinne ha ropt.

Enkelte av kinogjengerne har beskrevet sin opplevelse på sosiale medier.

- «The Nightingale» fikk meg til å gjøre noe jeg aldri trodde jeg kom til å gjøre. Jeg gikk ut. Det kom til et punkt hvor jeg bare måtte ta meg selv ut fra det brutale rommet. Men jeg innså at dette er en viktig film, så jeg gikk tilbake og så ferdig filmen, skriver twitterbrukeren Jesue V.

Flere filmkritikere har også kommentert volden i «The Nightingale», deriblant Jonny Oleksinsky, som anmeldte filmen for New York Post etter at den ble vist på Sundance filmfestival i USA.

- Å vakuumpakke en uendelig forsyning av voldtekter, dødsfall og vold i mer enn to timer er unødvendig straff, og går på bekostning av karakterene og historien. Å hele tida måtte skjerme øynene sine fra grusomme bilder - som publikummet på Sundance måtte - synes å trosse hele poenget med å se en film, skriver han.

«En tøff historie om vold», skriver The Hollywood Reporter sin anmelder.

- Grusomhetene som ble påført de tidlige straffedømte bosetterne av britiske soldater, den syke behandlingen av kvinner og nær tilintetgjøring av aboriginene. Alt bidrar til en strøm av brutalitet som gjør dette en tøff film om sjokkerende umenneskelighet.

- Hjerteskjærende

I et intervju gjort i forbindelse med filmvisningen i Australia, forteller regissør Jennifer Kent at hun forstår hvorfor folk reagerer negativt på scenene, og at de har all rett til det.

Hun sier imidlertid at hun følte hun måtte ha disse grusomme scenene med, for ikke å skildre brutaliteten i den tidsepoken for mykt, skriver News.com.au.

Hun beskriver det som «hjerteskjærende» å filme de omtalte scenene, og at hun gråt gjennom hele prosessen - helt til etterproduksjonen. Kent har også sagt at filmen var svært vanskelig å regissere.

- Det presset meg til mine absolutte grenser som et menneske. Alle som var på settet kan fortelle deg det. Vi hadde veldig erfarne settarbeidere og teknikere som hadde arbeidet på «The Matrix» og mange andre filmer som ble spilt inn i Australia. Nei, alle sa det - dette er den vanskeligste filmen jeg noensinne har måttet lage, sier hun til First Showing.

Til tross for kritikken, rapporterer australske News.com om applaus i kinosalen da visningen var over. Filmen vant også juryens spesialpris under Filmfestivalen i Venezia i fjor.

«The Nightingale» har premiere i Norge i november, ifølge nettstedet Filmweb.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer