Formidabel

Dette er opptak med Wayne Shorter fra festivalkonserter i Italia, Frankrike og Spania i fjor sommer.

De er gjort få dager etter at Shorter, Danilo Perez (piano), John Patitucci (bass) og Brian Blade (trommer) leverte sin formidable konsert på Kongsberg Jazzfestival.

Tittelmessig - bl.a. «Sanctuary», «Masqualero», «Footprints»,«Juju» og «Aung San Suu Kyi» - kan dette virke som en «Wayne Shorter's Greatest Hits», men musikalsk handler det om alt annet enn tilbakelente repetisjonsøvelser. Shorter (mye tenor- og lite sopransax denne gang) gnistrer, og medspillerne gir ham i overflod utfordringer og svar. Brian Blades trommespill er et lite eventyr av idérikdom i seg selv, og også Perez og Patitucci viser seg fra sine mest inspirerte sider der de suverent overskrider «komp»-rollen i noe som må være ett av de friskeste og mest substansielle kvartettsamarbeidene på denne siden av tusenårsskiftet.

Enkelte anmeldere har trukket sammenlikninger med 60-tallets berømmelige Miles Davis-kvintett, der Shorter spilte mye av denne musikken sammen med Herbie Hancock, Ron Carter og Tony Williams. Poenget er åpenbart, men først og fremst er dette Wayne Shorter anno 2001, med en modenhet, ro og oversikt i spillet som bare de største i faget besitter.