- Formidler kunstige idealer

Stjernemodellen Carmen Maria Hillestad (21) mener bildene av vakre modeller formidler kunstige idealer, som unge ikke må tro på.

I nesten fire år har Carmen Maria Hillestad (21) fra Snarøya jobbet som modell i New York. Hun har vært på coveret av både amerikanske og japanske Vogue, Harper's Bazaar, Elle og Marie Claire, og gått visninger for blant annet Chanel, Kenzo og Gucci. Årets sommerferie i Norge kombinerer hun med å gå visninger på Oslo Fashion Week neste uke.

- Gjennom modeller, skuespillere, tv-personligheter og media generelt blir vi foret med et image av det perfekte ytre, en drøm som alle prøver å oppnå. Og nå kommer gutta etter, det har jo tatt helt av! Vi vet at det viktigste i livet verken er jobb, penger eller utseende. Det som teller er at familien din, kjæresten din og de rundt deg har det bra, sier Carmen.

Forer hjernen

Norske ungdommer som strever med å forholde seg til dagens kroppsideal oppfordrer Carmen til å forsøke å godta kroppen sin som den er.

Vær fornøyd med kroppen din! Hvis det er noe du må forandre på så gjør det på en naturlig måte.

Det er viktig å huske på at bildene vi ser av flotte modeller er falske. Det ligger ofte en hel dags arbeid bak, med stylister, sminkører, lyssettere og så videre, i tillegg til at bildene gjerne blir retusjert etterpå. Bildene representerer er drøm, og folk trenger drømmer, vi må bare ikke blande dem med virkeligheten, sier Carmen.

Carmen er helt enig med ungdommene som blir intervjuet om kroppen sin i dagens bilag til Dagbladet, FREDAG, i at kropphysteriet er altfor stort.

Til høsten flytter hun til London for å bo sammen med kjæresten sin.

- Jeg kommer til å fortsette med modelljobbinga, det er en grei måte å tjene penger på, men jeg skal også begynne begynne å lese og ta noen fag. Hjernen trenger litt input den også. For meg er modellyrket bare en jobb, men hvis man ikke har en solid selvtillit i bånn kan det være en farlig bransje, sier Carmen.

Farlig bransje

Ifølge henne er det slett ikke tilfelle at modeller er mer fornøyde med kroppene sine enn andre folk.

- Snarere tvert imot! Jeg blir gnagd på hele tida, får høre at jeg er for tjukk, for tynn, for høy, for blond og så videre, men jeg tar det ikke til meg. De som jeg omgås lever sunt og naturlig, men det er mange det skjærer seg for, som for eksempel utvikler et unaturlig forhold til mat. Det er en bransje som kan være farlig, for det tas ikke særlig hensyn til at det ofte dreier seg om 16- 17-åringer. Og det rammer hardest de jentene som kommer fra fattige land, som ser modellkarrieren som eneste mulighet til en annet liv.

Siden Carmen flyttet til USA allerede som 17-åring har hun ikke jobbet noe særlig i Norge tidligere. Nå gleder hun seg til å delta på Oslo Fashion Week.

-Det blir spennende, det er fint at noe setter igang noe sånt her hjemme også, og jeg ser fram til å oppdatere meg litt på norske designere og den norske bransjen. Jeg vil gjerne bruke mulighetene jeg får i utlandet til å promotere norsk design.

MYE HYSTERI: Carmen mener kroppshysteriet i samfunnet har tatt helt av. Til høsten flytter hun til London hvor hun skal kombinere modelljobbinga med studier. - Hjernen trenger også input, sier hun.Foto: Torbjørn Grønning