Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Formsikker Märtha

Prinsessen viser styrke på hjemmekjent grunn.

BOK: Prinsesse Märtha Louises egenskrevne eventyr kommer ut samme høst som Tor Bomann-Larsens biografi preger omtalen av vår kongefamilie. Märtha Louise kan imidlertid være trygg på at bestefars biologiske opphav er helt uviktig for barn i billedbokalder.

Boka har like fullt med hennes eget opphav å gjøre, for jeg er rimelig sikker på at dette eventyret er basert på anekdoter hun har vokst opp med.

Innvandrere

Dette er eventyret om hvordan kongefamilien vant en plass i folkets hjerter. Vår kongefamilie er innvandrere, og dagens innvandrere kan godt lese dette eventyret som en håndsrekning. For hva skal vi nå gjøre med kulda og denne snøen? Dette var spørsmål som Haakon, Maud og ikke minst lille kronprins Olav etter hvert måtte jobbe seriøst med.

Eventyret har en interessant faktisk kjerne. Det som hos faghistorikere kan få et mystisk og nærmest konspiratorisk preg, «oppfinnelsen» av det nasjonale, får her konkret og handlingsrettet mening. Selvsagt måtte kongefamilien vise respekt for sitt nyervervede folk gjennom å ta opp i seg deres hverdagsliv, skikk og bruk. En kunne jo ikke bure seg inne og late som om snø og skiføre ikke fantes. Slik skapes en selvforsterkende dynamikk, og for en triumf må det ikke ha vært for kongehuset at Olav hoppet i selveste Holmenkollen.

Kreativ

Märtha Louise legger ikke mindre friskt i vei med sin prestasjon. Hun spiller på eventyrformen for alt den er verdt, og kombinerer den litt strenge rammen med å være uhøytidelig og kreativ. Hun befinner seg trygt innenfor eventyrets ramme når hun gir plass for et underliggende budskap i den morsomme fortellingen.

En svakhet er det at løsningen på kroneproblemet vinner for lett gjennom. Motstand ville, som i folkeeventyrene, gitt boka et sterkere spenningselement. Litt hoff-intriger, for eksempel.

Lykkelig valg

Eventyret hadde også tålt friskere språkføring, gjerne med noen verbale overraskelser. Men illustratør Svein Nyhus er et lykkelig valg som medspiller for denne utgivelsen. Den drevne illustratøren er dyktig til å komponere flotte oppslag.

Han passer også på å gi oss så mye av slottsbygningen og de gjenkjennelige omgivelsene at vi ikke glemmer at det er vårt slott, vår kongefamilie, våre sportsinteresser det handler om. Det er jo en variant av vårt felles eventyr Märtha Louise har skrevet ved inngangen til 100-årsjubileet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media