ARBEIDENDE KAPITAL: Ingen av våre naboer har skatt på arbeidende kapital, og heller ingen andre land i Europa, skriver innsenderen. På bildet finansminister Siv Jensen og skattedirektør Hans Christian Holte.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ARBEIDENDE KAPITAL: Ingen av våre naboer har skatt på arbeidende kapital, og heller ingen andre land i Europa, skriver innsenderen. På bildet finansminister Siv Jensen og skattedirektør Hans Christian Holte.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Debatt: Formueskatt

Formuesskatten - en diskriminerende skatt

Mitt forslag er at arveskatten blir gjeninnført på visse nivå, for å gjenvinne det man taper av skatteproveny på å fjerne skatt på arbeidende kapital

Meninger

Dagbladet synes muligens at formuesskatten er formålstjenlig med hensyn til fordelingseffekter. Sannheten er at formuesskatten kan være, og er, på mange måter en diskriminerende skatt da verken stat eller utenlandske eiere rammes av denne skatten.

Ingen av våre naboer har skatt på arbeidende kapital, og heller ingen andre land i Europa. I Tyskland er det nedfelt i forfatningen.

I Norge har man flere mindre bedrifter, f.eks. familiebedrifter. Går bedriften med underskudd et år, må likevel formuesskatten betales. Det kan medføre opphør eller at man ikke kan fornye produksjonsutstyr. Gahr Støre sa for ei tid tilbake: Om bedriften får et problem med å betale formuesskatten, ja, så har eierne et problem. Jeg mener det er samfunnet som har et problem når en bedrift, som ellers har livets rett, må nedlegges av den grunn. Norge har mange mindre bedrifter, viktige arbeidsplasser i hele landet, som ofte utsettes for store svingninger. Ingen grunn til å svekke disse.

Formuesskatten kan fort bli konfiskatorisk. Det er en av grunnene til at den er avskaffet i andre land. I tillegg fører skatten til en enorm kapitalflukt. Det har Norge dårlig erfaring med. Hadde landets finanser ikke vært så solide hadde politikerne muligens måttet tenke annerledes.

Skatten på utbytte er økt betydelig, nærmere 32 %, og den alminnelige skattesatsen skal gå ned til 22 %. Norge har likevel forholdsvis høy bedriftsbeskatning i forhold til land vi bør sammenlikne oss med.

Mitt forslag er at arveskatten blir gjeninnført på visse nivå, for å gjenvinne det man taper av skatteproveny på å fjerne skatt på arbeidende kapital. Arv kan sies å være ufortjente midler man ikke kan regne med. Overgang av verdier utløser jo ellers ofte skatt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.