Fornærmelser er ikke hatprat

Dersom politikerne tror at hatprat dreier seg uskyldige former for språkbruk, vil de heller ikke oppfatte hvorfor det er viktig å gjøre noe med hatpraten.

UNYANSERT:  På LDOs seminar forvekslet Michael Tetzschner fornærmelser og hatprat, skriver Nilsen. Foto: Jeanette Landfald
UNYANSERT: På LDOs seminar forvekslet Michael Tetzschner fornærmelser og hatprat, skriver Nilsen. Foto: Jeanette Landfald Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under likestillings- og diskrimineringsombudets seminar forrige uke syntes enkelte fremtredende politikere å likestille fornærmelser og erting med hatprat. Det er derfor behov for en avklaring.

Det kan være ubehagelig nok for en advokat å få høre at han er grådig og skriver fakturaer med gaffel, men det bør han tåle. Som representant for en gruppe med høy status i samfunnet rammes ikke advokaten i særlig grad. Han kan selvfølgelig bli såret og lei seg, men utover dette har utsagnene neppe noen alvorligere konsekvenser for ham. Utsagnene er derfor ikke et eksempel på hatprat, slik Michael Tetzschner under seminaret syntes å hevde. De er et eksempel på en fornærmelse.

Styrkeforholdet er viktig når det gjelder å gjenkjenne hatpraten. Typisk for hatprat er et asymmetrisk maktforhold somgjør det vanskelig for ofrene å forsvare seg. De som blir utsatt, er ofte i minoritet der en majoritet har definisjonsmakten.

En advokat kan forsvare seg ved hjelp av velutviklede muntlige og skriftlige ferdigheter. Som representant for en høystatusgruppe med definisjonsmakt har han også store sjanser for å bli hørt i samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer