Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fornærmet over været

ÅSGÅRDSTRAND (Dagbladet): Forfatteren Pernille Rygg ferierer i Åsgårdstrand. Det har hun gjort siden hun var barn. Nå har hun vært her i fire dager. - Det har regnet siden vi kom hit, og det er jeg litt fornærmet over.

Omkranset av frodige trær og blomster ligger en liten rødmalt hytte med utsikt over fjorden. På trappa sitter forfatter Pernille Rygg med morgenkaffen. Gresset er regnvått og himmelen er mørk og tung.

- Jeg skal hente noen puter å sitte på. Dette er en sånn typisk sommer hvor man løper inn og ut med puter hele tida, sier Rygg.

Hun har nettopp gitt ut sin andre krimroman om Igi Heitmann.

Lakk og lær

- Egentlig kan jeg ta ferie når jeg føler for det, men det kjennes godt akkurat nå, sier Rygg - som allerede har begynt å jobbe med neste bok:

- Men bare litt på det hyggelige tankearbeidsstadiet. Om det blir noe konkret av det vet jeg ikke, men alt tar seg veldig fint ut så lenge det bare er tenkt.

I sin siste roman skildrer Rygg et sadomasochistisk miljø. Noe alle journalister selvsagt gjør et nummer av.

- Jeg skjønner at det må bli sånn. Jeg synes ikke at en stor del av boka handler om dette. Men jeg er jo litt lakk og lær selv, så jeg får leve med det.

Tidlig krimfrelst

Pernille Rygg startet yrkeslivet 18 år gammel, som dekorasjonsmaler i NRK. Så tok hun et par fag på Blindern før hun debuterte som krimforfatter med «Sommerfugleffekten».

- Jeg kommer fra en akademikerfamilie. Det lå nok en liten protest i det å bli håndverker, men etter hvert blir man innhentet av fortida.

Og floskelen om å få noe inn med morsmelka er treffende på forfatterens forhold til krimbøker.

- Moren min var så glad i å lese høyt at hun ikke klarte å vente til vi barna var modne for det. Jeg husker ikke hvor liten jeg var, men Agatha Christies bøker hørte jeg tidlig.

Faste rammer

Rygg synes det er stor forskjell på krim og en vanlig roman. Hun har skevet begge deler.

- Det er fastere rammer i krim. Det er disiplinerende, og jeg tror det kan være sunt. Samtidig er det noe befriende for både forfatter og leser. Jeg mener ikke med det at man ikke skal ta krim på alvor. Det er vel heller noe med at man ikke har «kunst» sittende på skuldrene, og tynger ned.

Forankring

Akkurat nå ser det ikke ut som noe kan tynge Rygg ned. Hun smiler selv om regnfrakken er to sekunder unna.

- Å sitte litt på trappa om morgenen er godt. Jeg kan gjenoppleve litt barndom. Hytta er en forankring, sier hun.

Rygg bruker hytta mye. For henne er den ultimate sommer et par uker her - med sol. Om vinteren hender det hun drar hit for å skrive.

- Det er godt å være et sted uten så mange forstyrrelser. Jeg er lett å distrahere, og lar meg friste bort fra skrivebordet av andre hyggelige ting. Jeg er ikke av dem som går lyn-happy til skrivebordet hver morgen.

<B>IDYLL:</B> Pernille Rygg nyter noen dager på familiens hytte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media