Fornektelse tjener ingen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORSKNING: Statsråd Tora Aasland gir på kronikkplass 10. januar uttrykk for at undertegnede svartmaler norsk forskning, og at vi sammen en av landets mest siterte forskere, professor Per Brandtzæg, bidrar til en «skremmende rekrutteringskrise». Av politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet Kyrre Lekve, får vi beskjed om å «komme ned på jorda». Er det den stille fortielsen som skal gi grobunn for optimisme i akademia?

Vår erfaring er at unge hoder begynner å forske fordi de kjenner andre unge hoder som har positive erfaringer med forskning. Regjeringens utarming av bredden i landets akademiske miljøer legger ikke til rette for dette. Å stikke hodet i sanden er et temmelig pjuskt svar på de nedskjæringene vi er vitne til ved landets eldste og største universitet.

I sin kronikk stråler statsråden over at det bare gjenstår 9 milliarder før fondskuttet ved de rødgrønnes tiltredelse er reversert. Betyr dette at det vedtatte forskningsmålet enda en gang er avlyst? For så langt har vi ikke sett snev av den storsatsingen de rødgrønne forespeilet våren 2005.

Påstanden om realvekst for Universitetet i Oslo skjuler mye. Betydelige andeler er bundet til nybygg og et vedlikeholdsetterslep på fire milliarder. Veksten er spekket med øremerkede tiltak uten fullfinansiering, hvor egenandelen må dekkes inn gjennom å gjøre hverdagen smalere for flertallet av forskere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer