Fornøyd festivalledelse

MOLDEJAZZEN (Dagbladet.no): Styret for årets Moldejazz er godt fornøyd med festivalens kunstneriske innhold og ny publikumsrekord. Men Pat Metheny blir vanskelig å overgå.

- Moldejazzen er en svært attraktiv arena å være, møtes og bli sett på, sier ledelsen i en oppsummerende pressekonferanse på Moldejazzens siste dag. Blant annet med henvisning til visittene statsministeren, tre statsråder og en rekke politikere har avlagt i rosenes by.

Overskudds-Metheny

- Pat Metheny har øst av et utømmelig overflødighetshorn, sier en fornøyd påtroppende festivaldirektør Jan Ole Otnæs.

Han mener «artist in residence»-prosjektet er viktig for inspirasjon og utvikling i det norske jazzmiljøet, men er enig i at det blir vanskelig å videreføre etter innsatsen til Pat Metheny i år og Chick Corea i fjor.

Underskudd fra konsertene

Metheny skal ha fått rundt en million kroner for de ni konsertene han har gjort på Moldejazzen. Det er dyrt, mye dyrere enn for eksempel norske artister. Selv om Pat Metheny har trukket et stort publikum, må ledelsen innse at festivalen er et tapsprosjekt.

- Vi klarer ikke å selge så mye billetter at vi kan dekke utgiftene med billettinntekter alene, sier styreleder Per Øvrebø, som tror dette er noe festivalen må leve med i overskuelig framtid. - Men de kunsteriske resultatene er verdt det, mener han.

- Vi jobber langsiktig med å få mer tilskudd fra staten. Vi har på følelsen av at vi betaler mer i offentlige avgifter og skatter enn vi får tilbake, sier Øvrebø.

Men Moldejazzen går sannsynligvis i null også dette året, med god hjelp fra staten, sponsorer, servering og salg av festivalinntekter.

Blå i løse lufta

Årets festival har ikke bare handlet om den utrøttelige gitarhelten med det store håret, som også dukket opp på jazzstedet Hot Hat natt til i går og jammet med lokale musikere.

- Det har vært veldig spennende program utover Pat Metheny. Bredden i festivalen har vært god, sier styremedlem Petter Petterson.

Ledelsen er fornøyd med konsertene som har vært arrangert på Blå, der Håkon Kornstad trio møtte Pat Metheny til energisk jazz i går.

Klubbkonseptet på Blå har derimot vært litt vekslende. Etter en tapsdag onsdag kveld, tok besøket seg opp torsdag og fredag kveld. Likevel kan ikke ledelsen garantere at Blåsamarbeidet videreføres.

- Dette må evalueres på lik linje med alt annet, sier styreleder Per Øvrebø til Dagbladet.no.

Kan bli enda bedre

Den nye festivalsjefen vil, som vi har skrevet tidligere, gjøre Moldejazzens profil sterkere og tydeligere. Blant annet vil han gjøre enkelte arenaer, som Forum, tydeligere på enkelte uttrykk.

- Jeg ser at det er mulig å gjøre Moldejazzen enda bedre, sier Otnæs, som starter i jobben 1. oktober.

- Festivalens viktigste eksistensgrunnlag er å synliggjøre jazz for et større publikum, sier styrets Petter Petterson.

Og ledelsen kan fortelle at jazzpublikummet siden midten av 90-tallet har blitt gradvis yngre. - Vi jobber for å utvide publikumsgrunnlaget, og det har vi klart. Vi må få flere interessert i denne fantastiske musikkformen, mener Petterson.

Stort innkvarteringsproblem

Plassmangel på byens hoteller er et av årets organisatoriske minus, men dette jobbes det med.

Først i 2003 åpnes to nye hoteller i byen, så festivalen neste år blir en sommernøtt for reiselivet i Molde. Under årets festival har både sponsorer og artister blitt henvist til overnattingssteder langt utenfor byen. Og for disse er ikke festivalcampen et alternativ.

På jazzcampen ble de yngste utestengt i år, med en nyinnført 18-årsgrense.

- Vi har skjerpet inn reglene med godt resultat, sier Torgeir Dal. - Det begynte å utarte seg der, ungdommer fra Molde bodde på campen bare for å feste. Nå ser vi at familier med barn bor der, det er nostalgisk. Det fungerer mye bedre nå, og vi vil beholde campen for fremtiden.

Konkurranse fra Ålesund

Mens jazzen har drønnet ut av forsterkere over hele Molde, har Ålesund blitt besøkt av store, flotte skip under Cutty Sark-festivalen. Men konkurransen har ikke gått ut over musikkfestivalen. Dette er også ledelsen svært fornøyd med.

- Vi har satt billettrekord i år, med omkring 35000 billetter solgt, sier Øvrebø fornøyd.

Festivalledelsen konkluderte med at de fortsetter med godt mot fram mot neste års Moldejazz.

FORNØYD JAZZSTYRE: Bortsett fra overnattingskapasiteten har festivalen vært meget vellykket sett fra disse herrenes ståsted. Torgeir Dal(nederst fra venstre), Per Øvrebø, Petter Petterson, Frank Fossdal og Jon Ole Otnæs.
VERDIG SJEFSARTIST: Styret for Moldejazzen innrømmer at det blir vanskelig å overgå Pat Metheny som «artist in residence». Gitaristen har spilt ni konserter på fem dager, og vist en enorm kapasitet og fleksibilitet.
TREKKPLASTER: Festivalledelsen mener Romsdalsmuseet passer som scene for unge artister som Erykah Badu. I går sang hun der for nesten seks tusen mennesker i solskinn.