Fornøyde dogmegjengere

Publikum var godt fornøyd etter premieren på den første norske dogmefilmen, Mona Hoels «Når nettene blir lange». - Skuespillet blir viktigere og følelsene mer ekte, mente kinogjengerne Ingrid Lill Høgtun og Tommaso Mottala.

Med visse unntak har historien om den traumatiske familiejula på ei mikroskopisk hytte fått god mottakelse hos kritikerne. Nå venter den virkelige dommen - fra publikum. Dagbladet tok temperaturen utenfor Saga kino i Oslo i går kveld. Høgtun og Mottala var blant de mange tilfredse etter kinoopplevelsen.

- Filmen er veldig godt lagd, og har en rytme som holder deg fast. Den har en god historie som blir troverdig fortalt. Mange av replikkene har man jo hørt før.

Mottala gjenkjente teknikken fra 70-tallets filmindustri i Italia.

- Da hadde vi en eksperimentell bølge som jeg gjenkjenner i dogmekonseptet. Den legger seg veldig tett opp til følelser. Selv om jeg nesten ikke kan snakke norsk, var det likevel ikke noe problem å følge med på denne filmen.

- Men først og fremst er jo filmen en seier for skuespillkunsten. Dogme åpner for improvisasjon i mye større grad enn tradisjonelle filmer.

Mange go'ord altså, men venneparet kommer med følgende advarsel:

- Hvis du er glad i jula, bør du ikke se denne filmen.

TOMMELEN OPP:Ingrid Lill Høgtun og Tommaso Mottala var tidlig ute for å se den 19. dogmefilmen - den første norske. Venneparet var svært godt fornøyd. - En av de beste norske filmer noensinne.