Fornuft og følelser blir bok om sjømonstre

Etter overraskende zombie-suksess.

(Dagbladet.no): En av vårens mest overraskende internasjonale boksuksesser var uten tvil den satiriske frekkasen «Pride and Prejudice and Zombies». Humorforlaget Quirk Books benyttet sjansen etter at opphavsretten til Jane Austens suksessroman («Stolthet og fordom» på norsk) gikk ut, og laget en zombie-parodi på boka.

Teksten i zombieversjonen er i stor grad den samme som i originalen, men med flere temmelig spesielle omskrivinger.

Kjærlighet og sjømonstre
Hittil har boka solgt 50 000 eksemplarer i Stobritannia og 500 000 i USA, ifølge avisa The Guardian.

En slik salgssuksess var nødt til å avle oppfølgere. Og i går offentliggjorde Quirk Books sitt nye håp for bokhøsten: «Sense and Sensibility and Sea Monsters».

Denne gangen har de altså tatt for seg Jane Austens nest største romansuksess, på norsk kjent som «Fornuft og følelser», og lagt til gigantiske blekkspruter og andre sjømonstre. Disse stifter søstrene Marianne og Elinor Dashwood bekjentskap med etter at de blir kastet ut av barndomshjemmet sitt og må flytte til en mystisk øy full av mørke hemmeligheter. (I originalen flytter de inn i et lite hus på landet.)

MONSTERPARODI: Slik ser coveret på den nye Jane Austen-parodien ut. Boka kommer 15. september. Foto: QUIRK BOOKS
MONSTERPARODI: Slik ser coveret på den nye Jane Austen-parodien ut. Boka kommer 15. september. Foto: QUIRK BOOKS Vis mer

- Bare den raskeste svømmeren vil finne ekte kjærlighet, skriver forlaget i bokas vaskeseddel.

Ben H. Winters er ført opp som med-forfatter, ved siden av Jane Austen. Quirk Books måtte lete etter en ny monster-parodiker, etter at «Pride and prejudice...»-forfatter Seth Grahame-Smith ble opptatt på annet hold. Straks etter at zombie-boka ble en suksess, skrev han under en bokavtale med det større forlaget Grand Central Press. Han er nå i gang med å skrive boka «Abraham Lincoln: Vampire Hunter».

Ny paroditrend
Flere andre forlag har kastet seg på den nye monstertrenden, av Quirk Books døpt «Literary monster mash-up». Til høsten kommer blant annet bøkene «Queen Victoria: Demon Hunter» og «I am Scrooge: A Zombie Story for Christmas», ifølge The Guardian.

Quirk Books skal imidlertid ha vært opptatt av å unngå de «åpenbare» og tidsriktige temaene vampyrer og zombier da de planla sin nye bok.

PARODISUKSESS: Den forrige Austen-parodien til Quirk Books har solgt i 550 000 eksemplarer. Foto: QUIRK BOOKS
PARODISUKSESS: Den forrige Austen-parodien til Quirk Books har solgt i 550 000 eksemplarer. Foto: QUIRK BOOKS Vis mer

- Jeg tror «Pride and Prejudice and Zombies»-fans stoler på at vi vil levere noe originalt, og jeg tror ikke de vil bli skuffet, sier forlagsredaktør Jason Rekulak til avisa.

Boka skal lanseres samtidig i både USA og Storbritannia 15. september. Ifølge Publishers Weekly har forlaget og forfatteren hentet inspirasjon hos alt fra Jules Vernes bøker til «Lost», «Haisommer» og barne TV-figuren «Svampebob Firkant».

Boka får et førsteopplag på hele 200 000 eksemplarer.

KARATE: En av illustrasjonene til «Pride and Prejudice and Zombies». Foto: QUIRK BOOKS
KARATE: En av illustrasjonene til «Pride and Prejudice and Zombies». Foto: QUIRK BOOKS Vis mer